Kultura

Otmenost ježa, a ne pričljiva kutija

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najmršavije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira Eleonora Albijanić, specijalista za PR.
Otmenost ježa, a ne pričljiva kutija
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM

Nedostatak vremena i brz način života nijesu baš prijatelji sedmoj umjetnosti: za pravo uživanje u dobrom filmu mora se „ukrasti“ dva sata. Razmišljam, dok pišem, o omiljenom filmskom žanru. Kad podvučem crtu, to je ipak istorijska drama, iako bez daha gledam i dobre romantične drame, a posebno filmove koje su bazirani na istinitim događajima.

Preporučujem da zgrabite istorijske filmove: „Gandhi“, „Lincoln“, „Schindler's List“, „Braveheart“, ali i jedno ostvarenje novijeg datuma – „Hacksaw Ridge“ u režiji Mela Gibsona.

Ipak, ne mogu da vam ne kažem da zgrabite vanvremensku romantičnu dramu „The Way We Were“ sa Robertom Redfordom i Barbrom Strajsend, kod nas preveden kao „Djevojka koju sam volio“. Film govori o (ne)spojivosti različitosti, iluzijama da nekoga možete da promijenite, dosljednosti sopstvenim idejama, riziku postavljanja prevelikih očekivanja.

Ne mogu da zaobiđem ni „Dances with Wolves“ i Kevina Kostnera kao režisera i glavnog glumca. Što se tiče filmova koji su rađeni prema istinitim događajima, film koji me u posljednje vrijeme ostavio bez daha i izmamio suze je „Lion“.

TV

Možda neočekivano u današnjem vremenu, ali opredijelili smo se da u kući imamo samo jedan televizor. Jasno je onda koliko se često daljinski upravljač nađe u mojim rukama. Tako da moja preporuka može da se svede samo na sportske programe ili eventualno na dobru istraživačku ili dokumentarnu priču na kanalima National Geographic ili Discovery.

Moja alternativa TV-u, koju svima toplo preporučujem, jeste njeno veličanstvo knjiga. „Gutam“ knjige, pa bih zbog toga preporučila da uzmete u ruke djela japanskog nobelovca Kazua Išiguroa (na primjer, „Zakopani džin“), Miljenka Jergovića (moja omiljena „Dvori od oraha“), ali i „Otmenost ježa“ Mjuriel Barberi, „Life lift“ Slavice Perović ili „Arzamas“ Ivane Dimić.

Odlična alternativa „kutiji koja govori“ su i pozorište i dobar koncert.

eleonora2

MUZIKA

Odrasla na primorju, sa mediteranskim zvukom u venama. Oliver Dragojević.  Sada je sva moja pažnja iz domena muzike usmjerena na horsko i akapela pjevanje. Jer, „pod stare dane“, pjevam u KIC POP horu i jednoj novoj klapi, „Camerton“, sa kojom se spremamo za takmičenje na Festivalu klapa u Perastu.

Zato bi moja preporuka bila da poslušate obrade stranih pop i rok pjesama grupa Perpetuum Jezzile ili Pentatonix. I naravno, da dođete na koncerte KIC POP hora! Klape da poslušate uživo, kad god možete, a ovog ljeta su najavljena gostovanja najpopularnijih u Boki Kotorskoj. Uz šum mora, ribu na gradele i bevandu, zadovoljiće sva vaša čula.

Još nešto... Zimi se ne propuštaju koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra, a u junu se uvijek radujem džez festivalu Made in New York, koji i vama od srca preporučujem.  

 

ZAOBIĐI

FILM

Ne bih mogla da preporučim film za zaobilaženje. Ukusi i preferencije su različiti.

TV

Zaobiđite TV sa knjigom u ruci, nogama na pedalima bicikla, patikama na Gorici, glasom na probama hora, kafom sa drugaricama, u igri/priči sa djecom, sa rukama u tijestu.

 

MUZIKA

U širokom luku, mada se to valjda više podrazumijeva, ali za svaki slučaj, zaobići svaki vid pravca zvanog turbo folk.

 

FOTO: Privatna arhiva / wannabemagazine.com / pinterest.com

Portal Analitika