Kultura

Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ prikazan na UnderhillFestu

Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ autorke Ive Parađanin prikazan je u subotu na 9.UnderhillFestu, u okviru programa U FOKUSU, koji festival organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Film je u vantakmičarskoj selekciji, a nakon filma sa Ivom Parađanin razgovarala je Maja Raičević, direktorica Centra za žanska prava.
Film „Neželjene ćerke Crne Gore“ prikazan na UnderhillFestu
Portal AnalitikaIzvor

Parađanin je objasnila da je ideju za film dobila nakon što je pokrenuta kampanja "Neželjena" Centra za ženska prava i marketinške agencije "McCan" i da joj je podršku u ostvarivanju kontakata pružila Svetlana Slavujević, novinarka koja je objavila istraživački članak o problemu selektivnih abortusa.

Kroz film se smjenjuju brojni sagovornici - od predstavnica Ministarstva zdravlja i zdravstvene inspekcije, zatim vlasnika privatne laboratorije koji otkriva da nesmetano obavljaju prenatalne testove koji otkrivaju pol i prije zakonom propisanog roka, pa do žene koja je podijelila svoje iskustvo podvrgavanja rizičnom testiranju koje joj je omogućilo da izabere pol djeteta.

Film je i kroz razgovor sa mladim, emancipovanim crnogorskim ženama i aktivistkinjama dao zanimljivu perspektivu odnosa prema ženama u crnogorskom društvu.  Kako je autorka filma navela, sudeći po reakcijama na film koje su stizale iz čitavog regiona, problem prenatalnog odabira pola postoji i u drugim balkanskim zemljama.

U okviru UnderhillFesta organizovana je DOKUŠKOLA, škola dokumentarnog filma za srednjoškolce. Učenike sa svijetom dokumentarizma, već treću godinu, upoznaje profesor Rajko Petrović. Učenici trećeg razreda podgoričke i danilovgradske gimnazije učili su osnovne postulate dokumentarizma i već snimaju zajednički kratki film, koji će biti prikazan u utorak, 12. juna na zatvaranju UnderhillFesta. 

 

Portal Analitika