Svijet

Tramp: Samit je jedinstvena prilika za Kim Džong Una

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je njegov predstojeći samit s Kim Džong Unom jedinstvena šansa za sjevernokorejskog vođu.
Tramp: Samit je jedinstvena prilika za Kim Džong Una
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je rekao na konferenciji za štampu pred odlazak iz Kanade, odakle ide na istorijski sastanak s Kim Džong Unom u Singapuru, da vjeruje da će sastanak "proći vrlo dobro".

"To je jedinstvena šansa koja se neće više pružiti", rekao je Tramp prije odlaska iz Kanade, javlja Frans pres.

On je rekao da Sjeverna Koreja "vrlo dobro" sarađuje sa SAD i da za sada stvari teku dobro, ali da ulazi, kako je rekao, u "nepoznatu teritoriju".

Kako javlja AP, Tramp je zvučao optimistično i rekao da vjeruje da je Kim Džong Un spreman da "uradi nešto vrlo pozitivno za svoj narod, za sebe i za svoju porodicu".

Rekao je za sebe da se sprema da preduzme "misiju mira".

Američki predsjednik, koji je ponosan na svoju sposobnost sklapanja poslovnih dogovora, rekao je da misli da će znati u roku "od nekoliko minuta" pošto se sastane s Kimom da li je sjevernokorejski vođa ozbiljan oko nuklearnih pregovora.

"Mislim da ću znati dosta brzo da li će se nešto pozitivno dogoditi. I ako mislim da se neće dogoditi, neću da traćim vrijeme. Ja ne želim da traćim njegovo vrijeme", rekao je Tramp.

Samit, zakazan za utorak u Singapuru, biće prvi sastanak jednog aktuelnog predsjednika SAD i nekog sjevernokorejskog vođe.

Tramp je rekao da je uvjeren da Kim želi dobre stvari za svoju zemlju.

"On bi mogao da uzme tu naciju sa tim sjajnim ljudima i zaista da je napravi velikom, tako da je to jedinstvena prilika... i mislim da će dobro da se razvije", rekao je Tramp i dodao da se zato osjeća tako pozitivno, "jer taj sastanak ima toliko smisla".

Tramp se nada da će ubijediti Kim Džong Una da potpuno odustane od svog arsenala nuklearnog oružja i balističkih raketa.

"Imam jasne ciljeve, ali moram da kažem da će to biti nešto što će uvijek zavisiti od trenutka. Ovo nije ranije rađeno na ovom nivou. Radi se o vođi koji je zaista nepoznanica. Ljudi ne znaju mnogo o njemu i vjerujem da će on iznenaditi u pozitivnom smislu, dosta u pozitivnom smislu", rekao je Tramp.

Portal Analitika