Društvo

Policija Crne Gore i sigurnosne službe SAD sproveli zajedničku vježbu

Policija Crne Gore i sigurnosne službe Ambasade Sjedinjenih Država sprovele su danas zajedničku vježbu u dvorištu Ambasade sa ciljem jačanja interoperabilnosti među saveznicima i pružanja podrške razvoju lokalnih crnogorskih sigurnosnih kapaciteta. Vježba pod nazivom “Gvozdeni orao” (Iron Eagle) je prva ove vrste u Crnoj Gori.
Policija Crne Gore i sigurnosne službe SAD sproveli zajedničku vježbu
Izvor

U vježbi su, pored svojih američkih kolega, učestvovali policijski operativci iz Posebne jedinice policije, uniformisani i saobraćajni policajci Centra bezbjednosti Podgorica, kao i vatrogasci iz Službe zaštite i spasavanja glavnog grada i službenici Hitne pomoći i Urgentnog centra.

Tokom vježbe, američke i crnogorske snage su se ujedinile da bi se suprotstavile kompleksnom koordinisanom napadu na Ambasadu SAD. Trening je počeo simulacijom ulaska vozila koje je nosilo improvizovanu eksplozivnu napravu, a koje su pratili naoružani napadači. Policija i američko obezbjeđenje su odgovorili na napad nekoliko momenata kasnije, da bi smanjili prijetnje za bezbjednost zaposlenih. Kasnije, hine medicinske službe su identifikovale one koji su u simulaciji bili žrtve.

Vježba spremnosti je primjer bliskog partnerstva crnogorske i američke policije i službi koje reaguju u vanrednim situacijama. 

"Sjedinjene Države obezbjeđuju treninge i doniraju opremu Policiji Crne Gore u cilju unaprjeđivanja kapaciteta Crne Gore da odgovore na različite vanredne situacije, od bezbjednosnih prijetnji do prirodnih katastrofa. Policija Crne Gore je dugogodišnji partner Ambasade. Veliki broj učesnika vježbe “Gvozdeni Orao”, iz Ambasade i lokalne policije, je već sarađivao nakon napada na Ambasadu u februaru ove godine", saopšteno je iz američke ambasade.

Portal Analitika