Kultura

MARINOVIĆ: Moj omiljeni Šerlok je franjevac

Neko u čijoj je glavi rođen prelijepo skockan film „Igla ispod praga“ (2016) mora da ima prefinjen umjetnički ukus, zar ne? U to nijesmo sumnjali kada smo pozvali režisera Ivana Marinovića da gostuje u rubrici „Ili-ili“, ali jesmo se zapitali kako da ga dobro naumučimo servirajući mu (ne)moguće izbore. Praški đak dobio je zadatak da bira između dva „oca“, Miloša Formana i Ivana Pasera, omiljenih filmadžija kakvi su Ves Anderson i Noa Baumbah, ali i „Saut parka“ i „Rika i Mortija“ - animacija čiju nijednu epizodu nije propustio do sada.
MARINOVIĆ: Moj omiljeni Šerlok je franjevac
Pobjeda/ObjektivIzvor

Marinović je ponegdje bio odsječan i precizan, a tu i tamo je uspio da nam izvrda. No, sa konkretnim izborom ili bez njega, jedno je sigurno: nije dao nijedan nezanimljiv odgovor. Pročitajte i uvjerite se, samo pazite... Poslije jedne od Marinovićevih opaski, možda ni vi više nećete shvatati predivnu Natali Portman previše ozbiljno!

Robert de Niro ili Al Paćino?

- De Niro. Skorseze je zaslužan. Radujem se što ću vidjeti njega i Paćina zajedno u Martinovom sljedećem filmu. Doduše, jednako se radujem i Džou Pešiju.

„Rick and Morty“ ili „South Park“?

- PICKLERICK! Mada ni jednu epizodu „South Parka“ još nijesam propustio. „Rick and Morty“ je noviji i svježiji serijal, pa zbog toga. Otišli su sa narativima u neke do sada neviđene prostore i dimenzije. Pitanje je, opet, da li će trajati i biti konstantni decenijama kao „South Park“.

Fibi iz „Prijatelja“ ili Dik iz „Trećeg kamena od Sunca“?

- Dik. Džon Litgou je potcijenjeni komičarski genije.

Ves Anderson ili Noa Baumbah?

- „The Life Aquatic with Steve Zissou“, što bi značilo i jedan i drugi. Preferiram Vesa Andersona, ali Noa Baumbah se nakon nekoliko prosječnih filmova vratio u velikom stilu sa dramom „The Meyerowitz Stories“. Bilo je zabavno vidjeti da je na ceremoniju uručenja Oskara došao kao pratilja svoje „Ladybird“ nominovane gospođe Grete Gervig i aplaudirao čitave noći filmovima koji su slabiji od njegovog.

Nik Kejv ili Tom Vejts?

- Ako gledam statistiku sigurno sam više slušao Kejva, ali isto tako sam se duže divio tekstovima Vejtsa. Jedan uz sebe ima Vorena Elisa, a drugi Marka Rajbota. Nije uopšte jednostavno.

Miloš Forman ili Ivan Paser?

- Formanov američki opus je monumentalan, pa nije fer porediti ih. Međutim, moje omiljene Formanove filmove pisali su zajedno, na primjer –„Ljubavi jedne plavuše“ ili „Gori, gori, moja gospođice“.

Monika Beluči ili Natali Portman?

- Monika Beluči, jer je sila prirode. Natali je možda glumački superiornija. Međutim, čitao sam neku komično pretencioznu prepisku nje i Kormaka Mekartija, zbog koje i jedno i drugo sada teško uzimam za ozbiljno.

Betmen ili Vulverin?

- Mister No. Uvijek su me više privlačili junaci koji redovno dobijaju batine, ali usput nešto i smuvaju. Ovi američki su dosadni.

Šerlok ili Morijarti?

- Šerlok, ali ne bilo koji. Omiljeni Šerlok mi je franjevac Vilijem od Baskervila, iz „Imena ruže“.

Rambo Amadeus ili Džoni Štulić?

- Rambo Amadeus. Toni Pušić je ubijedljivi demistifikator društvenih pojava, autentičan prosvjetitelj. Zaslužuje da se po njemu imenuju stvari, bar u Novome neka ulica, plaža ili vrtić.

Miki Maus ili Patak Dača?

- Patak Dača, odnosno Looney Tunes. Čak Džouns, TeksEjveri, Mel Blank i Fric Friling su bogovi humora i režije.

Danilo Kiš ili Borislav Pekić?

- Opet, ako gledam statistički, kumulativno sam pročitao više stranica Bore Pekića. S tim da me „Zlatno runo“ još čeka. M. I.

 

FOTO: Maja Medić

Portal Analitika