Abiznis

Nevrijeme napravilo štetu na Aerodromu Tivat (FOTO)

U noći izmedju petka i subote, u 2:59  uslijed olujnog vjetra i velikog nevremena koje je zahvatilo Crnu Goru, oštećena su dva aviona generalne avijacije tipa P180 koji su bili propisno parkirani na svojim pozicijama na Aerodromu Tivat, saopšteno je Portalu Analitika iz Aerodroma.
Nevrijeme napravilo štetu na Aerodromu Tivat (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

"Riječ je o avionima teškim preko 6 tona, koje je zahvatila pijavica, što dovoljno govori o jačini nevremena. U toku je uviđaj, kojem prisustvuje izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić sa saradnicima, a uskoro će i predstavnici osiguravajućih kuća izaći na lice mjesta i oni će procjeniti štetu“, dodaje se u saopštenju.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a nije oštećen ni jedan od susjednih vazduhoplova koji su bili parkirani u blizini dva „Piaggia“ koje je pijavica podigla.

Kako su objavile "Vijesti", oba aviona bila su parkirana i obezbjeđena podmetačima ispod točkova u skladu sa svim propisima, a njihova težina od 6 tona nije nalagala potrebu da eventualno dodatnim kaiševima i sajlama, oni budu ankerisani – privezani za podlogu. Ankerisan nije bio nijedan od okolnih vazduhoplova, uključujući i mnogo lakši, oko 2 tone težak helikopter, a koje oluja nije pomjerila.

Osim same putanje kretanja pijavice koja je „prešla“ preko dva „Piaggia“, stručnjaci smatraju da je u tome prrsudnu ulogu imala jedinstvena aerodinamička forma aviona tipa „Piaggion Avanti“ koji imaju tzv.patka-sistem, odnosno glavne horizontalne upravljačke površine su im smještene na nosu, umjesto na repu. Stoga prednji dio ovog aviona ima značajno veći uzgon, pa je jakom vjetru bilo i lakše da „podigne“ parkirani vazduhoplov i zarotira ga.

Portal Analitika