Društvo

Ženi srpskog biznismena inspekcija zabranila radove na Malim Rosama

Inspektor za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Mijomir Tapušković donio je rješenje kojim je Ljiljani Mišković zabranjeno izvođenje građevinskih radova na Malim Rosama, u dijelu obale koji je zaštićeno područje predviđeno za tradicionalni ribolov sitne plave ribe mrežama, tzv. ribarska posta. 
Riječ je o 70 metara obale u zoni ribarske poste gdje se gradi zid.
Ženi srpskog biznismena inspekcija zabranila radove na Malim Rosama
PobjedaIzvor

U rješenju je navedeno da investitor mora da ukloni nedovršeni novosagrađeni zid, te da obalni prostor ribarske poste vrati u prethodno stanje. Takođe sam naredio izvođaču radova, firmi Kastelinvest Herceg Novi, da odmah obustavi izvođenje građevinskih radova na prostoru ribarske poste koji onemogućavaju njeno korišćenje – kazao je Tapušković.

On kaže da je na rješenje juče uložena žalba koju će rješavati drugostepeni organ.

RIBARI

Ribar Davor Lakićević kazao je da je nekada bilo nezamislivo da se devastiraju ribarske poste, te je uputio zahvalnost inspektoru ribarstva Miomiru Tapuškoviću što je spriječio da jedna od preostalih adekvatnih bude uništena.

- Obraćali smo se svima i niko nije reagovao na naše zahtjeve da se spriječi uništenje još jedne ribarske poste u zalivu. Investitor je na najgori mogući način povrijedio zakon. Ova na Malim Rosama nije jedina uzurpirana lokacija.

Mi smo ranije koristili postu na Krašićima, a nakon što je ona devastirana morali smo da idemo do Malih Rosa, što je za nas mnogo dalje. Prevagnula je ljubav prema tradicionalnom načinu ribolova, kojim se bavimo, a koji je sve rjeđi na našim prostorima - kazao je Lakićević. On objašnjava da su te pozicije specifične, sa šljunkovitim ili pjeskovitim dnom, a nijesu ograđene, kako bi se neometano mogla izvlačiti mreža sa ulovom na obalu.

- To su bogom dane lokacije i nekada su se jako čuvale i bile zaštićene. Praktično na tim lokacijama ne bi smio ni jedan kamen da se pomjeri. Nekada je bilo nezamislivo da se na ovakav način ribarske poste devastiraju – kazao je Lakićević, nadajući se, kako je rekao, da će vijekovna ribarska posta u uvali Male Rose ostati ribarima i građanima Crne Gore i da neće biti zazidana i ograđena.

PREGRADA

Na pregrađivanje obalne staze ukazao je nedavno i mještanin Malih Rosa Nikola Popović, jer je Ljiljana Mišković, supruga srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, prekinula jedinu komunikaciju do njegove i još 40 kuća. Miškovići na Luštici imaju oko 1.500 kvadrata zemlje na kojoj grade rezidencijalni objekat.

Popović je kazao da su mještani Rosa prije 20 godina ustupili državi oko 12.000 kvadrata zemljišta kako bi obezbijedili nesmetan pristup moru zarad budućeg obalnog šetališta.

Juče su, prema njegovim riječima, na teren izašli i pred stavnici Ministarstva finansija i Direkcije za nekretnine sa geometrima, jer je, kako tvrdi, „nestala državna parcela“. Podsjeća da je građevinska inspekcija utvrdila da postoji građevinska dozvola za objekat, ali i da iz lokalne uprave niko nije reagovao iako je još 30. aprila podnio prijavu zbog pregrađivanja staze.

Iz Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora su nedavno odgovorili da za izvođenje radova postoji građevinska dozvola koju je izdao Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju od 26. novembra 2012. godine.

foto: Radio Herceg Novi

Portal Analitika