Politika

CGO: Na izborima u Podgorici kršena izborna tišina

Na lokalnim izborima zastupljenija pozitivna kampanja.
CGO: Na izborima u Podgorici kršena izborna tišina
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski mediji su tokom izborne kampanje, za lokalnih izbora u Podgorici imali 1.827 objava, pri čemu je više bila zastupljena pozitivna kampanja, pokazao je monitoring Centra za građansko obrazovanje CGO.

CGO je danas, u okviru projekta “SPINoFACT 3-političko oglašavanje između spina i činjenica”, predstavio konačne nalaze monitoringa medijske kampanje za lokalne izbore u Glavnom gradu koji su održani 27. maja.

Asistentkinja na projektima u CGO Bojana Knežević rekla je da je obuhvaćena kampanje od 2. do 27. maja i da monitoring obuhvata kvalitativno i kvantitativno istraživanje.

“Praćen je ukupan broj medijskih objava izbornih lista po tipu medija, zastupljenost izbornih lista u medijima, ton kampanje, teme koje su dominantne u kampanji, politički marketing i izvejštavanje medija tokom izborne tišine”, objasnila je Knežević.

Ona je kazala da je istraživanjem obuhvaćeno 17 štampanih i elektronskih medija-televizije RTCG1, Vijesti, Pink M, Prva i A1, dnevni listovi Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portali Cafe del Montenegro CdM, Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, FOS Media i IN4S.

Saradnica na programima u CGO Željka Ćetković saopštila je da je na temu podgoričkih lokalnih izbora kod sva tri tipa medija bilo ukupno 1.827 objava, od čega najviše na portalima 46,74 odsto.

Ona je naglasila da je nešto više bila zastupljena pozitivna kampanja sa 38,85 odsto u odnosu na negativnu sa 32,9 odsto objava.

“Lokalnim izborima u Podgorici najviše su se bavili Televizija Vijesti (222 objave), Dnevne novine Dan (210 objava) i portal Vijesti sa 210 objava”, kazala je Ćetković.

Najmanje objava 13 bilo je na Javnom servisu Radio Televizije Crne Gore RTCG što predstavlja 0,71 odsto.

Prema njenim riječima, čak 46,14 odsto objava dominantno se odnosilo na lokalne teme, kao što su infrastruktura, unaprijeđenje zdravstva, školstva i turizma, dok su se u 16,58 odsto objava našle državne teme, kao što su ekonomska i pitanje korupcije i kriminala.

Lokalnim temama su se bavile koalicija “Za dobro građana Podgorice”, koalicija “Podgorica za 21. vijek”, koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, a državnim temama Socijaldemokratska partija i Prava Crna Gora.

Ćetković je kazala da se izborna lista “Za dobro građana Crne Gore-Pobjednička koalicija Milo Đukanović” izdvojila po broju objava sa 33,2 odsto, odnosno 41 objavom dnevno.

Na drugom mjestu, prema njenim riječima je koalicija “Podgorica za 21. vijek, Demokrate i URA” sa 16,04 odsto, odnosno 20 objava dnevno.

Kako je Ćetković saopštila najmanje objava imala je izborna lista “Srpska koalicija-Dobrilo Dedeić”, samo 2,17 odsto objava.

“Planiranih istupanja u posmatranom periodu, najviše je imala lista “Za dobro građana Podgorice” i to na portalima CdM i Vijesti, ali i najviše neplaniranih pominjanja, od stane drugih subjekata”, navela je Ćetković.

Prema riječima Ćetković, kod planiranih medijskih istupanja u promociji sopstvenog izbornog programa najaktivnija je bila izborna lista “Za dobro građana Podgorice”, a u kritici koalicija koju čine Demokrate i URA.

“U drugom dijelu kampanje, bliže danu izbora, više se pričalo o korupciji i kriminalu, kao i ekonomskim i identitetskim pitanjima”, navela je ona.

Ona je istakla da je najviše negativnih medijskih objava bilo o koaliciji “Za dobro građana Podgorice” i to 57,84 odsto, dok je pozitivnih medijskih pominjanja najviše bilo za Socijaldemokrate, 30,56 odsto.

Govoreći o političkom marketingu, Knežević je navela da su sve izborne liste iskoristile mogućnost predstavljanja u vaniformativnim emisijama na Javnom servisu.

Prema njenim riječima, građani su za 26 posmatranih predizbornih dana mogli na Javnom servisu i tri komercijalne televizije vidjeti ukupno 30,14 sati reklamnog programa.

“Od ukupno 24 sata i 44 minuta obezbijeđenih besplatno za politički marketing (TVCG1 i TVCG2) najviše je iskoristila izborna lista „Za dobro građana Podgorice, a najmanje izborna lista “Srpska koalicija” Dobrila Dedića”, kazala je Knežević.

Mogućnost reklamiranja na komercijalnim televizijama najviše je iskoristila lista “Za dobro građana Podgorice”, sa skoro pet sati reklame.

Ćetković je saopštila da je kršena izborna tišina, i da su u tom periodu evidentirane čak 83 objave.

“U televizijskom sadržaju našlo se 17 objave, u štampanim medijima 15, a na portalima 69 objava, od čega su se 22 objave odnosile na međusobne optužbe i napade tokom izbornog dana”, rekla je Ćetković.

Portal Analitika