Politika

SNP: Nezavisnost državnih medija je neoprostiv grijeh

Nakon smjene Andrijane Kadije, generalne direktorice Javnog servisa RTCG, svima mora postati jasno da je partitokratija u najgorem obliku i isto takav apsolutizam u potpunosti potopio ne samo medijski prostor, već i ukupan društveni život u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz SNP-a.
SNP: Nezavisnost državnih medija je neoprostiv grijeh
Izvor

“Takođe, jasno je da su sva navodna zalaganja aktuelne crnogorske vlasti za prihvatanje i poštovanje evropskih standarda samo deklarativna i u mjeri u kojoj to odgovara vladajućoj oligarhiji i njenom suverenu.  Crnogorskom režimu ne odgovara istina, pa, čak, ni njen nagovještaj. Ne odgovara mu ni sloboda medija kao realna prepostavka demokratskog društva, pa ni to da njima rukovode ljudi koji nisu pod direktnim uticajem vlasti ili koji nisu udarne pesnice DPS-a.  Dakle, nezavisnost državnih medija, ono što se u cijelom demokratskom svijetu podrazumijeva i o čemu svaka demokratska vlast veoma brine, u Crnoj Gori je neoprostiv grijeh ako se ta nezavisnost može samo i naslutiti”, ističe se u saopštenju SNP-a, dostavljenom Portalu Analitika.

 

Kako se dodaje, na kako niske grane su dovedena ustavna prava građana da budu pravovremeno i objektivno informisani najbolje govori činjenica da se članovi Savjeta javnog servisa ne bave tim problemima, “već isključivo iznalaženjem načina kako da sav medijski prostor u Crnoj Gori stave pod kontrolu režima i eliminišu i pokušaj kritičkog odnosa ili iznošenja bilo kakvih kompromitujućih podataka koji bi vladajući režim mogli predstaviti u pravom svijetlu”.

 

-Socijalistička narodna partija Crne Gore nema interesa da brani ili zastupa nikoga pojedinačno, ali joj je interes i obaveza da brani demokratske principe i standarde i zastupa interese svih građana Crne Gore.  Način na koji je smijenjena generalna direktorica RTCG bez ikakve sumnje predstavlja kršenje tih principa i standarda, a pokušaj stavljanja pod kontrolu jedne partije državnog Javnog servisa, je suprotan interesu građana koji svojim novcem finansiraju rad ove medijske kuće.  Kada se imaju u vidu i sve učestaliji napadi na novinare, a s druge strane sirova i otvorena propaganda u korist aktuelnog režima na brojnim privatnim medijima, onda postaje svima jasno da vlast svim silama pokušava da sakrije istinu i da u lažnom svijetlu predstavi stvarno stanje u Crnoj Gori.  Istorija i politička praksa, nažalost, potvrđuju da sve to jedino vodi otvorenoj diktaturi i konačnom gašenju osnovnih ljudskih prava i sloboda- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika