Kultura

Asfalt se zagrijava!

U petak i subotu, u Moskovskoj ulici i Bloku pet, čekaju nas njemački „Good Bye, Lenin!“ i švedski „Force Majeure“ – dvije najbolje drame na ovogodišnjem repertoaru. Nemojte ih propustiti!  
Asfalt se zagrijava!
Objektiv/PobjedaIzvor

Spremni za drugi dio „džadašenja“? Nego što! Poslije jedinog kengura koji nam nikada neće dosaditi, Almodovarovih žena na ivici nervnog sloma i magije Malog princa, čekaju nas još četiri ostvarenja na Džada film festu. U četvrtak, 7. juna na Zabjelu pući će „Dvije čađave dvocijevke“ Gaja Ričija, a u petak i subotu, u Moskovskoj ulici i Bloku pet, čekaju nas njemački „Good Bye, Lenin!“ i švedski „Force Majeure“ – dvije najbolje drame na repertoaru četvrte Džade. Velika završnica slijedi u nedjelju, 10. juna na Trgu nezavisnosti uz nezaboravnu ulogu Dina Dvornika u hrvatskom filmu „Ta divna splitska noć“.

Ne zaboravite, objektivci vas čekaju u svom kutku i tokom drugog dijela festivala. Dođite da se družimo, fotkamo sa Ljubom i Brankicom, prelistavamo filmsku biblioteku i stara izdanja Objektiva – ako ste neko propustili, eto prilike da vam ga pribavimo! U međuvremenu, pročitajte kratke osvrte na posljednja tri filma koji će se zavrtjeti na velikom platnu. Vidimo se na Džadi!

DAN: Petak, 8. jun    

LOKACIJA: Moskovska ulica

FILM: Good Bye, Lenin!

REŽIJA: Volfgang Beker

ULOGE: Danijel Brul, Katrin Zas, Čulpan Hamatova

TRAJANJE: 121 min.

Pa zdravo, dragi Lenjine! Najbolji film u ovogodišnjem programu simbolično čeka u Moskovskoj ulici. „Good Bye, Lenin!“ u režiji Volfganga Bekera je komercijalno najuspješniji njemački film svih vremena – i to sa debelim razlogom.

U fokusu ostvarenja iz 2003. je jedan od najvažnijih istorijskih događaja – pad Berlinskog zida. No, „Good Bye, Lenin!“ nije sjajan film samo zbog preciznog prikazivanja socijalnih i političkih problema koji su ispratili ujedinjenje Njemačke. Ova priča je briljantna zbog toga što istorijske činjenice služe režiseru kao poligon za crnohumorno, ali duboko emotivno istraživanje ljudske psihe.

Glavni junak priče je Aleks (sjajni Danijel Brul), čija majka završava u komi prije pada Zida. Jedna od najvećih vjernica socijalizma zatvorila je oči u jednoj Njemačkoj, a probudila se u drugoj. Budući da je njeno zdravlje i dalje krhko nakon buđenja iz kome, Aleks se trudi svim silama da sakrije od majke da je Lenjinovo vrijeme prošlo.

Mladićeva grčevita borba da sačuva majku od „apokaliptičnog“ saznanja, vodi nas kroz niz genijalno skockanih crnohumornih situacija. No, uprkos prisustvu vrhunskog humora, dok gledate „Good Bye, Lenin!“ u grlu vam sve vrijeme titra mala knedla. U trenutku kada se džinovska reklama koka-kole pojavi na zidu preko puta bolnice, knedlica se pretvara u tenisku loptu – i najradije biste uskočili u ekran da sačuvate nesrećnog Aleksa i njegovu majku od ove kapitalističke pošasti!

U tome i leži magija ove fenomenalne njemačke drame: koliko god mislite da su vaša ideološka ili neka druga uvjerenja ispravna, a tuđa pogrešna, kada vidite kakve emotivne posljedice ostavljaju – odjednom vam sva djeluju pogrešno. No, u tom trenutku makar razumijete priče svojih starijih. I jasno vam je zašto Crnu Goru 21. vijeka i dalje progone duhovi komunizma...

02-good-bye-lenin

DAN: Subota, 9. jun

LOKACIJA: Ulica Velimira Terzića, Blok pet

FILM: Force Majeure

REŽIJA: Ruben Ostlund

ULOGE: Johanes Kunke, Liza Loven Kongsli, Klara Vetegrin

TRAJANJE: 120 min.

Kako biste se osjećali kada vam neko koga volite i od njega očekujete zaštitu, ne bi pomogao u situaciji kad bi vam život bio ugrožen? I ne samo vama, već i vašoj djeci. Ili obrnuto: kako biste se osjećali da ste vi taj veliki zaštitnik porodice koji je u momentu krize instinktivno potrčao da sačuva sopstvenu kožu ostavljajući voljene u opasnosti? I treće... Što biste mislili o takvoj familiji da ste njen prijatelj, posmatrač sa strane? Da li biste osudili ili razumjeli? Sa kojom stranom biste se prije poistovjetili – sa „kukavicom“ ili „žrtvama“?

Švedski autor Ruben Ostlund bavi se ovim pitanjima u sjajnoj drami „Force Majeure“ iz 2014. godine. Kroz priču o familiji koja se raspada zbog očeve nemogućnosti da reaguje kako se to od njega očekuje u trenutku kada se svi suočavaju sa „višom silom“ (force majeure), ovaj režiser je otvorio bolnu porodičnu debatu.

Bez zauzimanja strana, uz duboko razumijevanje emocija svih aktera priče, Ostlund je snimio potresno iskren film poslije kog ste spremni da prevrednujete sve što (mislite da) znate o (ne)pisanom „društvenom ugovoru“ koji ljudi potpisuju kada formiraju porodice. Nemojte ga propustiti – jer „Force Majeure“ nije film, već životno iskustvo koje možete da dobijete bez proživljavanja sličnog emotivnog loma.

03-force-majeure

DAN: Nedjelja, 10. jun

LOKACIJA: Trg nezavisnosti

FILM: Ta divna splitska noć

REŽIJA: Arsen Antun Ostojić

ULOGE: Marinko Prga, Mladen Vulić, Nives Ivanković, Dino Dvornik

TRAJANJE: 100 min.

Crno-bijeli omnibus „Ta divna splitska noć“ (2004) u režiji Arsena Ostojića („Halimin put“, „Ničiji sin“) nazvan je po tradicionalnoj splitskoj serenadi. Završnica Džada film festivala donijeće tri storije iz Splita, iz Dioklecijanove palate, u kojoj je u toku doček Nove godine.

Likovi su povezani, iako se ne poznaju, a njihove staze spajaju se u nekoliko kadrova. U prvoj priči, nakon sjajnog intra i pojavljivanja Dina Dvornika, pratimo bivšeg vojnika. Nike (Mladen Vulić) odlazi u Minhen poslije grubog seksa sa povremenom djevojkom Marijom (Noves Ivanković). Ulazi u autobus i uzima „robu“ koju bi trebalo da „preveze“, ali nešto polazi po zlu.

U fokusu druge priče su heroinska zavisnica Maja, diler i makro i nesrećno zaljubljeni mornar Frenki kog, vjerovali ili ne, glumi američki reper Coolio. Vidjećete što je Maja spremna da uradi da bi nabavila „samo malo dopa“ i kako će jedan pucanj uticati na budućnost Frenkija, njegovih prijatelja mornara, stanodavke i Maje. U drugoj priči pojavljuje se i Mladen Badovinac iz sjajne splitske rep grupe TBF.

U trećoj storiji groznica najluđe noći bukvalno trese Luku i Anđelu, tinejdžere u potrazi za „mjestom za ljubav.“ Dok Dino Dvornik (u ulozi pjevača i glavnog dilera) zabavlja publiku na trgu, oni u oronuloj kući uživaju u ljubavi i „tripu.“ Ipak, putovanje će ih odvesti predaleko.

Da li uistinu nije „ništa kontra nas“ kako poručuje Dino, ili je sve „uvik kontra“, saznajte gledajući ovaj mračni dragulj hrvatske kinematografije.

04-ta-divna-splitska-noc

Milena ČAVIĆ/Marija IVANOVIĆ

 

FOTO: FB stranica Džada Film Fest / youtube.com / imgur.com / hbo.rs

Portal Analitika