Crna hronika

Turskom državljaninu četiri godine za šverc 433 kg marihuane

 Turski državljanin Murat Oz sa prebivalištem u Njemačkoj juče je u podgoričkom Višem sudu osuđen na četiri godine zatvora, zbog šverca 433 kilograma marihuane. 
Droga bila u buradima
Droga bila u buradima
PobjedaIzvor

Presudu je izreklo krivično vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Moštrokol.

Prema navodima presude, tokom sudskog postupka dokazano je da je Oz 25. novembra 2016. godine oko 22.00 na Graničnom prelazu Božaj iz Albanije preko Crne Gore u Zapadnu Evropu u kamionu pokušao da prošvercuje 433 kilograma marihuane.

Murat Oz je prilikom carinske kontrole rekao da nema ništa da prijavi osim mješovite robe za koje je imao carinske deklaracije.

Kako se za ovu robu koja se nalazila u tovarnom djelu kamiona, nije mogao izvršiti detaljan pregled jer se radilo o većoj količini gajbi, carinici su Ozu saopštili da će sljedeće jutro njegovo vozilo biti upućen na skener u Carinski terminal u Podgorici. Nakon toga kamion je plombiran, a roba je stavljena pod carinski nadzor. Vozilo je potom odvezeno na parking carinske ispostave u neposrednoj blizini, a putne isprave i dokumenta vozača zadržali su carinski službenici.

Murat Oz se narednog jutra nije pojavio na carinskoj kontroli, pa su policajci i carinici na licu mjesta pristupili istovaranju robe iz tovarnog dijela kamiona iako vozač nije bio prisutan.

Utvrđeno je da je mješovita roba bila samo pokriće za drogu koja je prevožena. Iza kabine kamiona pronađene su 33 torbe u kojima su se nalazila pakovanja marihuane. Daljim pretresom u kamionu je otkriveno još 15 buradi sa pakovanjima iste sadržine. Oz je uhapšen 27. marta naredne godine.

Prema riječima sutkinje Moštrokol, optuženom će se u zatvorsku kaznu na koju je osuđen uračunati i vrjeme od 27. marta do 18. avgusta prošle godine, koje je proveo u ekstradicionom pritvoru.

Portal Analitika