Društvo

Vučić Ćetković prijatelj kampanje "Birajmo šta gledamo"

Poznati mladi umjetnik Vučić Ćetković pridružio se kampanji Agencije za elektronske medije i UNICEF-a “Birajmo šta gledamo” i tim povodom je, zajedno sa njegovom nastavnicom likovnog iz osnovne škole Radmilom Mišković, organizovao likovnu radionicu za djecu.
Vučić Ćetković prijatelj kampanje "Birajmo šta gledamo"
Portal AnalitikaIzvor

U petak, 8. juna, u 11:00 sati, u Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Podgorici, Ćetković će, zajedno s djecom, predstaviti njihove radove na temu “Birajmo šta gledamo”.

“Pridružio sam se kampanji “Birajmo šta gledamo”, jer smatram da je veoma bitno da djeca budu izložena kvalitetnim medijskim sadržajima, jer to šta gledaju utiče na njihov razvoj i oblikuje njihovo shvatanje spoljašnjeg svijeta”, objašnjava Ćetković.

Medijska pismenost je sposobnost da se različiti medijski sadržaji koriste, analiziraju, kritički procijene i stvaraju. Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić smatra da je ona neophodna svoj djeci u 21. vijeku.

“Medijska pismenost je jednako bitna kao i tradicionalna pismenost i zato je  neophodno da našu djecu medijski opismenimo. Ako naša djeca budu imala kritičko mišljenje kada su u pitanju medijski sadržaji moći ćemo reći da je obrazovni sistem uspio u ovom dijelu”, ističe Nikolić.

Direktorica škole Biljana Ćulafić smatra da će jedino medijski pismena djeca “moći da izrastu u informisane građane sposobne da kritički procijene pouzdanost različitih informacija, kao i građane koji koriste medije kako bi ostvarili svoja prava i unaprijedili društvo”.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, djeca se moraju zaštititi od štetnih medijskih sadržaja. U isto vrijeme, Konvencijom je propisano da djeca imaju pravo da učestvuju u medijima.

Iz tog razloga, UNICEF je, s Agencijom za elektronske medije Crne Gore, pokrenuo kampanju “Birajmo šta gledamo” kako bi se djeca u medijima istovremeno i štitila i promovisala.

Cilj kampanje je promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unapređenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta i poboljšanje kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

Portal Analitika