Košarka

Sad imam najveću želju

Aleksa Popović od 2015. godine nije nastupao za košarkaški nacionalni tim. Posljednje mečeve za ,,crvene“ odigrao je na Igrama malih zemalja Evrope na Islandu. Prije toga bio je član tima koji je sa Lukom Pavićevićem neslavno završio kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.
Sad imam najveću želju
Portal AnalitikaIzvor

Dvije godine kasnije, dobio je poziv od selektora Zvezdana Mitrovića. Na spisku je za kvalifikacione duele za Svjetsko prvenstvo sa Bjelorusijom i Slovenijom.

Svjestan da se više svojom zaslugom udaljio od vrhunske reprezentativne i klupske košarke, obradovala ga je lijepa vijest. Sada je tu, a to je najvažnije.

Spreman je, vratio se iz dresa Lovćena na velika vrata. Ušao na mala, poslije manje uspješne sezone u mađarskom Solnoku. Igrao je za Sutjesku, Metalac, na najboljem nivou bio kao član Budućnost Volija.

NIKAD NIJE KASNO

- Imao sam dobru sezonu, vratio se potpuno i to poslije dvije turbulentne godine. Mogu da kažem da sam i pao, ali odlučan, nakon svega, da radim i da se ponovo vratim na najbolji način košarci. Prošle godine, tokom ljetnjih mjeseci svakodnevno, bez propuštenog dana, sam trenirao što se isplatilo.

Tridesetogodišnji bek nakon rastanka sa ,,plavima“ dugo je tražio približan nivo igre koji ga je doveo do reprezentativnog dresa. Karijera nije otišla u realnom pravcu. Zbog čega?

- Moja krivica, do mene je to bilo najviše. Navikao sam se bio u Budućnosti da treniram jako i dobro. Nakon Budućnosti pao sam sa treninzima, odrazilo se na igru, kao da sam malo bio i izgubljen. Ali se nijesam pokolebao. Dobio sam još veću želju. Sada imam najveću želju.

Dok je čekao ino angažman prošle godine Lovćen se ponudio kao, ispostavilo se, najbolje rješenje.

- Prije Lovćena sam bio u Solnoku, ali sam malo igrao, po 15 minuta. Vratio sam se kući sa željom da se vratim ponovo košarci na pravi način. Bilo mi je potrebno više da igram i da potpuno podignem samopouzdanje. Završio sam sezonu kao najbolji drugi strijelac ABA 2 lige, MVP i zbog toga sam zadovoljan.

Odlične partije u dresu Cetinjana preporučile su ga selektoru crnogorske reprezentacije. Potajno se nadao pozivu.

- Ne znam tačno kakva će biti moja uloga. Ali, ako izborim mjesto, uradiću sve da pomognem timu i odigram najbolje što mogu. Nijesam prestajao da treniram, spreman sam. Nadam se da ćemo 28. juna pobjedom protiv Bjelorusije osigurati drugu kvalifikacionu rundu.

NIDAM PRAVIO RAZLIKU

Crna Gora će u ovu fazu kvalifikacija bez Bojana Dubljevića i Nikole Vučevića. - To je veliki hendikep i za veću košarkašku silu. Najbolji smo uvijek bili tu, ali hemija je važna i siguran sam da ćemo je imati. Dobra energija nadomjesti nedostatke - istakao je Popović.

Lovćen je završio obaveze u Super ligi ranije, Popović je u pauzi uživao u mečevima finalne serije. Kaže da je navijao za Budućnost.

- Tokom cjele godine Budućnost je teško igrala sa Mornarom. U Kupu su bili na jednu loptu. Mornar je mnogo motivisaniji bio, Budućnost se zasitila. Barani su bili bolji i zasluženo osvojili trofej. Želim da kažem da sam uživao u košarci. Gledao sam Zvezdu i Partizan, slabo, naš nivo je kvalitetniji, više zanimljiv. Koja god da je petorka bila na terenu kvalitet nije padao. Uz sve to, vidjeli smo i Nidama, koji je pravio ogromnu razliku. Igrao je kao da igra Evroligu.

Što dalje? - Menadžeri me zovu, statistika igra glavnu ulog. Pominju Grčku, Francusku... Vidjećemo što će budućnost da donese, možda ne bude ništa od velikih priča. Sačekaću da prođu obaveze sa reprezentacijom i onda razmisliti o svemu.

Portal Analitika