Abiznis

Za vatrogasce 650 hiljada

Izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koje su ušle u skupštinsku proceduru, utvrđeni su koeficijenti za nova zvanja koja do sada nijesu bila prepoznata u zakonskom tekstu. U Ministarstvu finansija tvrde da će fiskalni efekat uvođenja novih zvanja biti približno neutralan jer se na jednoj strani prave uštede, a na drugoj trošak. Ovo je četvrta izmjena ovog zakona, koji je donesen u ljeto 2015. godine, a traži se da bude uvrštena na dnevni red skupštine po ubrzanoj proceduri.
Za vatrogasce 650 hiljada
Portal AnalitikaIzvor

Uvedeno je zvanje glavnog pregovarača, za koga je predložen koeficijent 22,48, zamjenika glavnog pregovarača za pravnu tekovinu EU - 19,89, zamjenika glavnog pregovarača nacionalnog IPA koordinatora - 19,89, savjetnika glavnog pregovarača, savjetnika zamjenika glavnog pregovarača i savjetnika zamjenika glavnog pregovarača nacionalnog IPA koordinatora svi sa koeficijentom 15,56, samostaln o g s av j e t n i ka j e d a n u kancelariji zastupnka Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava 10,81.

Uvedeni su i novi koeficijenti članova disciplinske komisije i komisije za žalbe - 15,56. Za novo zvanje vatrogasca spasioca koeficijent je utvrđen na 5,1, a u obrazloženju zakonskog teksta se navodi da je u obzir uzeta specifičnost i težina ovih poslova. U obrazloženju prijedloga zakona je naveden i pojedinačni fiskalni uticaj.

- Za zarade članova disciplinske komisije i komisije za žalbe u budžetu je obezbijeđeno 50.000 eura do kraja godine, dok je na godiššnjem nivou fiskalni efekat 201.000 eura. Za vatrogasce spasioce u opštinama biće potrebno izdvojiti na ime povećanja zarada 325.000 eura do kraja ove godine, a na godišnjem nivou 650.000 eura - oko 99 eura po jednom vatrogascu spasiocu - izračunato je u obrazloženju ovog zakona.

Tvrdi se takođe da se za zarade za zvanja predviđena dopunom uredbe o kabinetu premijera, odnosno glavnog pregovarača, zamjenika, savjetnika… predviđa godišnja ušteda, koju, kako tvrde, sada nije moguće precizno utvrditi. Iz Vlade podsjećaju na izmjene zakona kojima su uvedena nova zvanja.

- Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji stupa na snagu 1. jula tekuće godine, i o zaštiti i spašavanju koji je stupio na snagu u julu prošle godine, o državnim službenicima i namještenicima, dopuni uredbe o kabinetu predsjednika Vlade, uvedena su nova zvanja - objašnjavaju iz Vlade.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da su izračunali da će dugoročno imati pozitivan fiskalni efekat.

- S obzirom na to da na nekim pozicijama imamo uštedu, a na nekim zbog novih zvanja i uvođenja koeficijenta imamo dodatni fiskalni rashod. Kad se to preračuna, dobijamo prilič- no neutralni fiskalni efekat. Dugoročno se očekuje pozitivan efekat – kazali su ranije iz Ministarstva finansija.

Portal Analitika