Finansije

Za sedam projekata oko 30 miliona eura

Za rješavanje infrastrukturnih problema i u kapitalne projekte država će, preko Direkcije javnih radova, ove godine u Mojkovac uložiti oko 30 miliona eura - kaže predsjednik opštine Ranko Mišnić.
Za sedam projekata oko 30 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

On je objasnio da se radi o sedam investicija među kojima je i projekat budućnosti mojkovačke opštine – ski-centar na Bjelasici.

- Mojkovac će kao rijetko kada biti jedno veliko gradilište, i to zahvaljujući podršci Vlade, koja se realizuje preko Direkcije javnih radova. Građani Mojkovca će od toga imati veliku korist, ne samo kroz rješavanje infrastrukturnih problema već i u oblasti realizacije razvojnih planova - kazao je Mišnić.

Na prvom mjestu obimnog spiska projekata je rješavanje problema proširenja gradskog groblja.

- To je problem koji smo nakon 25 godina uspjeli da riješimo. Kupili smo zemljište za proširenje postojećeg groblja. Prve grobnice će biti izgrađene za mjesec, najkasnije dva, tako da oni koji nemaju grobnicu ubuduće neće morati da obilaze seoska groblja i mole za malo prostora za vječnu kuću. Planiramo ih oko 170, što će biti dovoljno za duži period. U okviru tog projekta radiće se saobraćajnica koja će povezivati naselje poznato pod imenom „Vojne zgrade“ sa magistralom. Biće izgrađen i parking sa više od 100 mjesta, čime će biti riješen jedan od najvećih problema grada. Istovremeno, realizacijom tog projekta riješiće se i problem fekalne kanalizacije u naselju. U narednom periodu na tom prostoru će biti izgrađena i kapela. Za taj posao na raspolaganju 200.000 eura - pojasnio je Mišnić.

Ove godine će se, naveo je prvi čovjek Mojkovca, raditi i pasarela, koja će povezivati grad sa sportsko-rekreativnom zonom na prostoru bivšeg jalovišta.

- Možda je nećemo uspjeti završiti u ovoj godini, ali najveći dio posla hoćemo. Pasarela će, inače, koštati, oko 560.000 eura – Mišnić ističući da je ta zona zamišljena kao jedan od turističkih aduta Mojkovca.

Posebno zanačajno je, kaže predsjednik opštine, što će ove godine završiti infrastrukturu, od vode, puta, struje i telekomunikacija, za biznis zonu. - To će koštati oko 700.000 eura.

U pitanju je izuzetno značajan posao. Interesovanja za ulaganje u biznis zonu „Babića polje“ postoji ali nijesmo investitore mogli dovoditi na ledinu - rekao je Mišnić. Sa pripremljenih 150.000 eura počeće i rekonstrukcija gradskog trga. Radovi će se odvijati fazno kako se ne bi izazvalo „zagušenje“ u centru grada.

- Rekonstruisaćemo i raskrsnicu pored fabrike „Mis“. Radiće se i reciklažno dvorište sa transfer stanicom za komunalni otpad. U pitanju je projekat „težak“ više dva miliona eura. Tender za izvođača radova je raspisan. Pored toga, u ovoj godini će biti završena i „socijalna“ stambena zgrada sa 13 stanova. To je investicoja od 340.000 eura. Prva je završena, u toku je tender za drugu, završnu. Uz to, u toku je rekonstrukcija dijela Ulice Nemanjića. Radovi malo kasne, zbog vremenskih prilika. U pripremi je i tender za zaštitu vodoizvorišta gradskog vodovoda. Ti radovi će, kako se procjenjuje, koštati barem 450.000 eura...Dakle, sve to potvrđuje da je ovo godina velikih investicija – naglasio je predsjednik opštine Ranko Mišnić.

Portal Analitika