Društvo

Smjena ili novi zaplet

Savjet Radio-Televizije Crne Gore na današnjoj sjednici trebalo bi da se, pored ostalog, izjasni i o inicijativi za razrješenje generalne direktorice Andrijane Kadije, što je izazvalo burne reakcije dijela nevladinog sektora, kao i koncerna „Vijesti“. 
Smjena ili novi zaplet
Portal AnalitikaIzvor

Sudeći prema sastavu Savjeta, u slučaju da bude glasanje o Draškovićevoj inicijativi, izvjesna je smjena generalne direktorice Javnog servisa. Moguće je, međutim, da i ne dođe do izjašnjavanja.

Na dnevnom redu je šest tačaka, pa će se Savjet izjasniti i o programsko-produkcionim planovima Radija i Portala, a razgovaraće i o spornom ugovoru RTCG i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, kojim je - osnovnim ugovorom, koji je naknadno izmijenjen aneksom - Kadija omogućila ovoj NVO direktan upliv u uređivačku politiku Javnog servisa, kao i da plaća novinare ove kuće.

Zbog bojazni da će Kadija biti smijenjena, nevladina organizacija Media centar, na čijem je čelu bivši član Savjeta RTCG Goran Đurović - na čiju inicijativu je smijenjen Kadijin prethodnik Rade Vojvodić i ona postavljena na tu funkciju - organizuje danas protest pred zgradom Javnog servisa.

Đurović tvrdi da bi smjena Kadije bila nezakonita, te da je politički motivisana. Protest je podržalo i Društvo profesionalnih novinara, na čijem je čelu novinarka „Vijesti“ Mila Radulović, koja je pozvala kolege da dođu ispred zgrade RTCG.

Podrška je stigla i od Ane Novaković, izvršne direktorke Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Daliborke Uljarević, izvršne direktorke CGO-a, Steva Muka, predsjednika UO Institut alternativa (IA) i Zlatka Vujovića, predsjednika UO Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), koji su izdali zajedničko saopštenje, u kojem, pored ostalog, izražavaju bojazan da bi „smjenom Kadije vlasti otvorile prostor da Evropska komisija ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da ne dozvoli privremeno zatvaranje ostalih poglavlja dok se ne ostvari suštinski napredak u vladavini prava, a gdje su sloboda medija i izražavanja jedno od važnih pitanja“.

Interesantno je da su upravo ove četiri NVO u aprilu pisale Evropskoj komisiji (EK) da ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da zamrzne pregovore o članstvu Crne Gore sa EU. To su učinili prije nego je predstavljen Izvještaj EK o napretku Crne Gore, ali u završnoj verziji tog dokumenta nije bilo naznake o potrebi aktiviranja klauzule balansa.

Podršku protestu ispred zgrade RTCG dala je i NVO Akcija za ljudska prava. Sve ove organizacije civilnog društva, kao i predstavnica novinarskog udruženja, tvrde da je Kadija reformisala i „oslobodila“ RTCG od uticaja vlasti.

Ona je na čelo Javnog servisa dospjela 30. novembra 2016. godine, pošto je Savjet, na inicijativu tadašnjeg člana ovog tijela Gorana Đurovića, smijenio generalnog direktora Rada Vojvodića, između ostalog zbog toga što je ukinuo emisiju „Replika“, koju je Kadija kasnije vratila u program i kasnije je „predala“ dijelom na upravljanje i uređivanje CGO-u.

Već sjutradan 1. decembra, Televizija Pink M objavila je snimak razgovora članova Savjeta RTCG, na kojem se čuje kako predsjednik ovog tijela Vladimir Pavićević objašnjava kolegama da se sa Andrijanom Kadijom sreo dan uoči sjednice i sa njom dogovarao da ona preuzme funkciju generalne direktorice Javnog servisa pošto smijene Rada Vojvodića?!

Razgovor je snimljen u pauzi sjednice Savjeta 30. novembra, a kamera je, najvjerovatnije slučajno, ostala uključena. Pored ostalog, Vladimir Pavi- ćević kazao je tada: „Ja sam razgovarao, moram reći i to je dugo trajalo, sinoć smo tu bili u „Anovima“ i obavili smo jedan razgovor. Ona je osoba takva da jednostavno razumije taj posao“, na što je reagovao Nikola Vukčević, tadašnji član Savjeta i upozorio ih: „Nemoj to da pričaš. Kamere su uključene. Ajde pauza, da se napravi pauza pet minuta. Kamere su uključene...“ Andrijana Kadija je tada pokušala da se odbrani od optužbi za ,,učešće u zavjeri“, pa je u izjavi za Pobjedu tvrdila da ona nije bila dio bilo kakvog dogovora vezanog za smjenu Vojvodića, te da nema bilo kakve veze sa njegovim razrješenjem. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika