Abiznis

CBCG: Bankarski sektor najstabilniji segment privrede

 Bankarski sektor je trenutno najstabilniji segment privrede, što se u značajnoj mjeri ogleda u stabilnosti indikatora poslovanja i kvalitetu aktive, kao i tendenciji depozita koji su prošle godine porasli na istorijski najviši nivo, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
CBCG:  Bankarski sektor najstabilniji segment privrede
Portal AnalitikaIzvor

Savjet CBCG danas je na sjednici razmatrao izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini i konstatovao da su depoziti porasli na 3,27 milijardi EUR, što je istorijski najviši nivo, i da čine ubjedljivo najveći dio pasive banaka, čak 78,1 odsto.

„Ukupna likvidna sredstva banaka su tokom prošle godine porasla 13,9 odsto na 1,06 milijardi EUR. Njihovo učešće u odnosu na aktivu i depozite je takođe poraslo, na 25,3 odsto odnosno 32,7 odsto“, saopšteno je iz CBCG.

Kako se navodi u izvještaju, ta likvidna sredstva, u kontekstu strukturnih ograničenja rasta crnogorske ekonomije, trenutno su najbolja sigurnosna rezerva banaka od rizika pogoršanja kvaliteta aktive i/ili odliva depozita.

Konstatovano je i da je nivo loših kredita, iako u značajnom padu, i dalje vodeći sistemski izazov sa strane bankarskog sektora.

„Učešće loših kredita, iako u prošloj godini smanjeno sa 10,3 odsto na 7,3 odsto, i dalje je relativno visoko, što negativno utiče na sklonost banaka prema riziku, odnosno na nivo kreditne aktivnosti i uslove kreditiranja“, rekli su iz CBCG.

U izvještaju je konstatovano da se nivo sistemskih rizika, koji utiču na stabilnost finansijskog sistema, može ocijeniti kao umjeren, uz prisustvo finansijskih izazova na individualnom nivou.

„Zaključeno je da je neadekvatna međunarodna konkurentnost glavni uzrok sistemskih ranjivosti, kao i da nivo javnog duga i dalje predstavlja rizik“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i izvještaj o stabilnosti cijena za prošlu godinu i konstatovano da su taj period obilježile pozitivne godišnje stope inflacije, što je, u prvom redu, posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i poskupljenja pojedinih prehrambenih proizvoda.

„U decembru je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,9 odsto, dok je inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 2,9 odsto. Prosječan rast potrošačkih cijena u prošloj godini iznosio je 2,4 odsto“, saopšteno je iz CBCG.

Uporedna analiza, kako su dodali, pokazuje da su prisutna slična kretanja kada su region i eurozona u pitanju.

Anketa CBCG je pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u ovoj godini inflacija biti u rasponu od 1,5 odsto do tri odsto.

Prema ekspertskoj procjeni CBCG, inflacija će na kraju ove godine biti u rasponu od 1,9 odsto do 3,9 odsto.

Savjet CBCG je razmatrao i izvještaj o poslovanju mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u prvom kvartalu ove godine u kojem je navedeno da taj sektor karakteriše stabilnost, rast ključnih bilansnih pozicija - aktive, kredita i potraživanja i kapitala i poboljšanje gotovo svih pokazatelja kvaliteta aktive.

„Finansijski rezultat sektora MFI, koga čini sedam društava, je na nivou sistema pozitivan. U prvom kvartalu ove godine je, u odnosu na decembar prošle, zabilježen rast ukupne bilanse sume 2,66 odsto, rast ukupnih kredita i potraživanja 3,83 odsto i rast restrukturiranih kredita i potraživanja 12,22 odsto“, dodali su iz CBCG.

MFI sektor bilježi blagi pad kamatnih stopa.

Savjet je usvojio i Okvir za vođenje makroprudencione politike, kojim se definiše mandat CBCG za vođenje makroprudencione politike, kao i njeni osnovni i prelazni ciljevi, potencijalni indikatori i instrumenti za dostizanje postavljenih ciljeva.

„Usvajanjem ovog dokumenta se dodatno usmjerava djelovanje CBCG u slučaju materijalizacije sistemskih rizika koji mogu ugroziti finansijsku stabilnost u Crnoj Gori“, objasnili su iz CBCG.

Savjet je usvojio i Predlog odluke o kreditnom registru, čiji je glavni cilj unaprijeđenje tog servisa CBCG.

„Stupanjem na snagu odluke, od januara naredne godine, stvoriće se uslovi za značajno unaprijeđenje sadržaja, dostupnosti i kvaliteta podataka kreditnog registra. Takođe će, od januara naredne godine, lizing, faktoring i kompanije za otkup potraživanja, biti obveznici izvještavanja za potrebe kreditnog registra, čime se značajno uvećava postojeća baza podataka o zaduženosti preduzeća u finansijskom sektoru“, navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da će predstojeća unaprijeđenja doprinijeti boljoj i pouzdanijoj procjeni rizika pojedinačnih dužnika koju obavljaju banke.

Savjet je usvojio i izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za februar, mart i april ove godine, u kojima je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim ovogodišnjim programom rada.

„Ocjenjeno je da su i u ovoj godini nastavljeni pozitivni trendovi iz prošle godine, zahvaljujući čemu je finansijski sistem, koga dominantno čine banke, značajno unaprijeđen“, ocijenili su iz CBCG.

U izvještaju o radu CBCG u prošloj godini konstatovano je da je crnogorska ekonomija ostvarila rast u odnosu na 2016.

Savjet je konstatovao da se poslovanje CBCG zasnivalo na visokim standardima transparentnosti i principima društvene odgovornosti.

Kada je riječ o finansijskom poslovanju CBCG, u prošloj godini je ostvarena neto dobit od 2,73 miliona EUR.

Portal Analitika