Društvo

Čelnica jednog od dva sindikata odbila da potpiše dokument

Kolektivni ugovor Radio-Televizije Crne Gore, jedan od najvažnijih dokumenata za zaposlene u toj kući, generalna direktorica Andrijana Kadija povukla je iz Vladine procedure jer je Sindikat zapošljenih Javnog servisa odbio da potpiše taj dokument, saznaje Pobjeda
Čelnica jednog od dva sindikata odbila da potpiše dokument
PobjedaIzvor

Kolektivni ugovor trebalo je da potpišu dvije radničke organizacije – Sindikat zapošljenih RTCG i Reprezentativna organizacija sindikata Javnog servisa, kao i generalna direktorica Andrijana Kadija, nakon čega je o tom dokumentu trebalo da se izjasni Vlada. Do procesuiranja ovog dokumenta, međutim, nije ni došlo jer je novoizabrana predsjednica Sindikata zaposlenih RTCG Jadranka Drobnjak odbila da ga potpiše.

NESLOGA

Drobnjak juče nije željela da komentariše razloge zbog kojih nije htjela da potpiše ugovor jer je sindikat na čijem je čelu imao zbor radnika, a kako zapisnik nije bio sačinjen, ona je smatrala da ne treba da izlazi u javnost sa bilo kakvim komentarom dok se o zapisniku ne izjasni Izvršni odbor Sindikata.

- Izvršnom odboru ću da podnesem taj zapisnik da se izjasne, a onda ću poslati saopštenje u vezi tog dokumenta. Radimo sve čisto, pošteno i kako treba i tako ćemo dati saopštenje jer je to naša procedura - rekla je Drobnjak juče Pobjedi.

V. d. predsjednice Reprezentativne organizacije sindikata RTCG Slavica Kruščić Vasović potvrdila je Pobjedi da postoje problemi u vezi sa ugovorom, odnosno da njegovu valjanost osporava druga sindikalna organizacija u kući.

Kadija: Uradićemo novi ugovor, jer se sve strane nijesu usaglasile

Generalna direktorica Javnog servisa Andrijana Kadija juče je za Pobjedu potvrdila da je tražila da se dokument povuče jer sve strane nijesu bile saglasne sa onim što u njemu piše.

- Nakon razgovora sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem došli smo do zaključka da ne čekamo da usvoje Zakon o radu, već da kolektivni ugovor ode u proceduru. On mi je kasnije poslao dopis i rekao mi da Sindikat zaposlenih osporava potpis Jelice Pantović i ja sam mu tada proslijedila papire iz Ministarstva rada i socijalnog staranja u kojima piše da je Pantović bila legitimni predstavnik do 23. decembra prošle godine, dok nije izabran novi predstavnik Jadranka Drobnjak. Tehničke greške koje su postojale u dokumentu su ispravljene i ja sam tražila da se to okači u zgradi da zaposleni nemaju osjećaj da se nešto suštinski mijenjalo – rekla je Kadija.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika