Fudbal

Zdravko Mamić napustio Hrvatsku dan prije presude

Zdravko Mamić napustio je Hrvatsku i nalazi se u Hercegovini, u Međugorju.
Zdravko Mamić napustio Hrvatsku dan prije presude
Portal AnalitikaIzvor

"Neću doći u Osijek", rekao je Mamić u razgovoru za Index.

"Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim. Penjem se na brdo ukazanja. Idem se pomoliti Gospi. Znaju ljudi da sam ovdje. Zašto bi se stidio, idem tamo gdje ću naći svoj mir. Ne treba mi nemir. Bilo bi potpuno normalno da zastane suđenje i da se provede istraga, da se isti čas prekine suđenje do okončanja izvida", rekao je Mamić.

Mamić je uoči završne riječi putem medija zaprijetio samoubistvom u slučaju osuđujuće presude. Juče je, kako saznaje index, njegov advokat Veljko Miljević bio na sastanku s glavnim državnim tužiocem Draženom Jelenićem i odnio mu dio navodne prepiske u SMS porukama kao dokaz da bivši državni tužilac Dinko Cvitan te šefica USKOK-a Tamara Laptoš reketiraju sudiju u Osijeku. DORH je najavio uviđaje, što dan pred presudu uključuje postupak ispitivanja optuženika, a moguće i suda koji donosi presudu.

Zdravko Mamić i klan koji čine njegov brat Zoran, direktor HNS-A Damir Vrbanović te poreznik Milan Pernar optuženi su za pljačku 112 miliona kuna iz gradskog kluba Dinamo, kao i poresku prevaru od 12,2 miliona kuna.

Sjutra u podne je izricanje presude u Osijeku, po optužnici protiv Mamića i saradnika, koja je prije dvije godine podignuta zbog sumnje u težak kriminal koji se, kako tvrdi USKOK, dogodio prije deset godina.

U međuvremenu, podignuta je još jedna optužnica protiv Mamića i dijela njegove porodice zbog sumnje u udruživanje u zločinačku organizaciju zbog pljačke iz Dinama te je pokrenuta i treća istraga, a ključni svjedok Luka Modrić tokom postupka postao je optuženik USKOK-a.

Pod istragom su i Modrićeva punica, nekadašnja računovotkinja Dinama Vesna Juraić i reprezentativac Dejan Lovren.

Portal Analitika