Politika

Evropa da nastavi proces ujedinjenja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ocijenio je danas da će stabilnost Zapadnog Balkana biti zagarantovana ako se sačuva dobar tempo evropskih i evroatlantskih integracija. To pitanje je, prema njegovim riječima, važno za Balkan, ali još važnije za samu Evropu.
Evropa da nastavi proces ujedinjenja
Portal AnalitikaIzvor

Ako Evropa želi da sačuva konkurentonost ona mora nastaviti proces ujedinjenja, iako razumijemo potrebu konsolidcije Evrope. Nažalost, iz iskustva u regionu znamo da taj teren nije prepušten samo nama, EU i zemljama Zapadnog Balkana, nego da se svaki zastoj u odnosima koristi da neke od trećih strana implentiraju svoje strateške interese, koji nijesu u korist balkanskih društava ni daljeg učvršćivanja evropske stabilnosti”, istakao je Đukanović poslije susreta u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Crnogorski predsjednik je rekao Tusku da će Crna Gora posvećeno nastaviti sa realizacijom evropske agende.

Jedna od očekivanih posljedica povoljnog ishoda izbora je ulazak Crne Gore u novu fazu demokratskog i ukupnog razvoja, koju će karakterisati veća stabilnost i početni napori na ujedinjenju svih potencijala društva i fokusiranost na realne prioritete – razvoj ekonomije, unaprjeđenje vladavine porava, efikasnu borbu protiv kriminala, slobodu medija. Ubijeđen sam da ćemo u Evropskom savjetu kao i do sada imati snažnu podršku i partnera koji će pomoći Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

 

Portal Analitika