Društvo

Uljez prizemljen, nebo zaštićeno

  Borbeni avioni vazduhoplovnih snaga Italije i Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, od danas štite crnogorski vazdušni prostor.
Uljez prizemljen, nebo zaštićeno
RTCG, VladaIzvor

Povodom početka zaštite vazdušnog prostora Crne Gore na dan prve godišnjice članstva države u NATO-u, organizovana je pokazna vježba prizemljenja "letjelice-uljeza".

Ulogu letjelice-uljeza koja je biti presretnuta imao je avion Vlade Crne Gore i u njemu je bio ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO. Pokazna vježba je uspješno završena.

air-policing-2

Nakon pokazne vježbe ministar Bošković je kazao da su od danas naše nebo i more zaštićeni.

“Okrenuli smo se budućnosti i Crnu Goru doveli do nivoa koji predstavlja novi kvalitet života, novi sigurnosni aspekt”, kazao je Bošković i zahvalio čelnicima NATO-a, koji su kako je dodao prepoznali šta je Crna Gora uradila.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je misija zaštite vazdušnog prostora /Air Policing/ jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

Kako se naveli, imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora dobiti od saveznika podršku u zaštiti vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera.

air-policing-3

Prema njihovim riječima, Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a.

Iz Ministarstva su objasnili da, NATO Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu non-stop patroliranjem u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite.

"Saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu, koja je počela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga, od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije – u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske", navodi se u saopštenju.

air-policing-ministar

Dodaje se da od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, od danas će štititi i vazdušni prostor Crne Gore i da od 2015. godine Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.

 

Portal Analitika