Crna hronika

Brajan Skot: Ne znam ništa o navodnim krivičnim djelima

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu. U prvom dijelu današnjeg ročišta nastavilo se sa čitanjem SMS poruka svjedoka saradnika koje reflektuju njegovu lošiju finansijsku situaciju tokom 2015. godine. Takođe u porukama se vidjelo da je Sinđelić tokom te godine prodavao Lenovo telefone, te je advokat Jovanović osporio dio njegovog iskaza gdje je on pred sudom kazao da je te telefone zarad akcije u Crnoj Gori dobio. U drugom dijelu suđenja svjedočio je Brajan Skot putem video linka. Skot je u svom slobodnom iskazu kazao da dokument koji posjeduje sud nije njegova izjava, da su to interne bilješke agenta FBI pri Ministarstvu pravde SAD-a. Skot je objasnio da su bilješke rezultat od najmanje tri lična ili telefonska razgovora sa specijalnim agentom kako bi se objasnilo gdje se nalazi Crna Gora i zašto su potrebne njegove ovakve agencije. On je istakao da ne zna zbog čega ali su te bilješke specijalnog agenta FBI, nepreciztne, odvratno netačne i ne odražavaju tačno stanje kompanije koju on vodi.
Brajan Skot: Ne znam ništa o navodnim krivičnim djelima
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

16:00 Sutkinja je upoznala svjedoka da žele da prekucaju snimak i dostave ga odbrani te da će sa pitanjima nastaviti sjutra u 15 časova po našem vremenu.

Brajan Skot je negodovao i htio je da se danas završi sa njegovim svjedočenjem jer smatra da odbrana ne može postaviti pitanja koja bi koristila njegovim branjenicima. Sutkinja mugoša je kazala da će o tome sud odlučiti, te ponovila da sa pitanjima nastavljaju sjutra. Suđenje je prekinuto a nastavlja se sjutra u 15 časova.

15:55 ''Gospodin Asad je rekao da nije imao nikakve kontakte sa crnogorskim vlastima. Savjetovao sam ga da radi planirane bezbjednosti da planiranje nije moguće bez saradnje sa crnogorskim vlastima. On je rekao da misli da će biti sve u redu jer ima dva bivša FBI agenta koja rade za njega. Ja sam iskazao svoje mišljenje da to nije dovoljno u insotranstvu jer njihova stručna znanja su vezana za iskustvo koje imaju u SAD-u. Poželio sam mu sreću vezano za njegove dalje aktivnosti i više nisam o tom pitanju sa njim razgovarao. Sljedeći put kada se to pitanje pojavilo na mom stolu bilo je u decembru 2016. godine kada se pojavio FBI da pita za aktivnosti gospodina Asada. Ja sam bio svjestan od ranije na osnovu izvještaja iz medija u Americi da je u Crnoj Gori postojao navodni pokušaj državnog udara i tu informaciju sam dostavio svojim službenicima. Ja bih želio da sud definitivno razumije da FBI dokument koji je u posjedu suda, nije moja izjava, odvratno je neprecizan i da predstavlja loš prikaz tri razgovora između izvršnog direktora kompanije Strategic risk management i specijalnog agenta FBI. Odgovoriću na bilo koje pitanje suda koje bi moglo dodatno rasvijetliti ovo pitanje'', kazao je Skot.

15:50 ''Ja sam ga pitao da li bi bio spreman da radi kao pratnja na terenu vezano za bezbjedonosni posao tamo ako ga dogovorimo. On je rekao da bi bio spreman da odradi taj posao ako ne bi imao nikakve veze sa političkom partijom DF. Za to ja dao dva razloga: Jedan jer naš izvor gospodin Masu je izjavio da ima dobre veze sa najvišim nivoima crnogorske partije na vlasti na najvišim mjestima u crnogorskoj Vladi. Drugi razlog je da Masu ne bi mogao da nas 100% podrži u slučaju da je u pitanju DF jeste zbog navodne veze sa ruskom obavještajnom službom koju imaju. On je naveo neke iskaze koji su javno dostupni i neke koji nisu a koji ukazuju na kretanje ruskih pripadnika obavještajne službe zarad miješanja u slobodne i pravedne izbore u Crnoj Gori. Nakon tog razgovora sa Masuom ja sam informisao Asada da kompanija Strategic risk management nije na bilo koji način spremna da radi na tom projektu u Crnoj Gori i pitao sam ga za koga bi on radio u Crnoj Gori. On je rekao u to vrijeme, koliko mene sjećanje služi, da je u pitanju filmski producent izraelsko-kanadskog porijekla koji bi podržao političku partiju. Pitao sam ga koju političku partiju. Asad mi je odgovorio DF. Ja sam ga savjetovao da vodi računa jer postoje navodi da je ruska obavještajna služba na neki način povezana sa DF-om. Nakon toga sam ga pitao da li je obavio formalne ili neformalne kontakte sa crnogorskim vlastima kako bi ih informisao o ovom svom predstojećem bezbjedonosnom poduhvatu u Crnoj Gori. To je prirodan korak za kompaniju poput moje'', nastavio je Skot. 

15:37 Sutkinja ga je pitala da kaže šta zna.

''Ove netačne bilješke odražavaju razgovore koje smo obavili on i ja i drugi članovi mog tima koji ukazuju na vid usluga koje pruža naša kompanija koja se zove Patriot defense group. Naša kompanija koja obezbjeđuje logistiku na inovativan način zove se Inovative logistics LLC kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Kompanija koja se bavi korporativnom bezbjednošću. Sve tri te kompanije nalaze se na istoj adresi 1900 Summit tower - Orlando. Ja sam izvršni direktor sve tri kompanije. Kada sam objasnio tu strukturu kompanija agentu FBI on se zbunio i vidim da je pogrešno prikazao u ovim bilješkama situaciju posebno ističući kompaniju Patriot defence group. To je vjerovatno zbog činjenice da je Džozef Asad angažovan kao nezavisni saradnik kompanije Patriot defence group, kada je obavio samnom jedan vrlo kratak razgovor o korporativnoj bezbjednosti i strateškom upravljanju rizikom. Džozef Asad nikada nije razgovarao samnom niti sa bilo kojim saradnikom PDG-a o bilo kakvim aspektima njegovog posla vezano za korporativnu sigurnost u Crnoj Gori. Njegovi razgovori samnom vezano za njegovu ulogu u Crnoj Gori obavljeni su samnom kao izvršnim direktorom kompanije Strategic risk management. Ta konverzacija je bila kratka i neformalna kao razgovor između dva stručnjaka koji se bave korporativnom bezbjednošću. U to vrijeme on je pomenuo da ima predstojeći angažman u Crnoj Gori. Ja sam ga savjetovao da Strategic risk management koristi metode tajne američke službe vezane za poslove obezbjeđenja. Informisao sam ga da ja imam kontakte koji dobro poznaju Crnu Goru i da bih možda bio zainteresovan da srađujem sa njim na tom projektu koji je vezan za Crnu Goru ali da bih prvo morao više o tome da saznam od mojih službenika pa da mu se javim kasnije. Ja sam pitao nekoliko ljudi koje ja poznajem o situaciji u Crnoj Gori, naročito nezavisnog savjetnika koji se bavi promocijom poslovnih šansi Ticijana Masua. Ja sam smatrao da su to informacije koje su privatno vlasništvo kompanije i to sam posebno naglasio specijalnom agentu FBI-a. Iskreno da kažem šokiran sam da su Ministarstvo pravde SAD-a i vaš sud iznijeli ime ovog čovjeka koji je ujedno i moj izvor. Što se tiče Masua on mi nije nikada rekao da ne treba da radim sa DF-om. On je ograničio svoje komentare o Crnoj Gori na geografsku poziciju, vremenske prilike i komentarisao je političku situaciju i fizičku bezbjednost u Crnoj Gori pred parlamentarne izbore'', priča Skot.

15:26 Nakon pročitane izjave sutkinja Mugoša je pitala svjedoka da li je ovo njegova izjava?

''Želim da ponovim za sud da ovo nije moja izjava. Ovo su interne bilješke agenta FBI pri Ministarstvu pravde SAD-a. One su rezultat od najmanje tri lična ili telefonska razgovora sa specijalnim agentom kako bi se objasnilo gdje se nalazi Crna Gora i zašto su potrebne usluge ovakve agencije. Ne znam zbog čega ali moram reći da su ove bilješke specijalnog agenta FBI u velikoj mjeri netačne i ne odražavaju tačno stanje kompanije koju ja vodim. Međutim ako mi sud da priliku ja bih rado pojasnio ove bilješke'', kazao je Skot.

15:22 Svjedoku Brajanu Skotu se čita pomenuti dokument.

15:21 Advokatica Svini je kazala da je prikazani dokument blurovan ali da imaju kopiju dokumenta te da mu ga mogu pročitati. ''Moram da kažem da ovaj iskaz koji imamo predstavlja sumarni prikaz usmenog razgovora koji je FBI agent obavio sa Skotom i nije njegova pismena izjava i on to nije sastavio niti pisao već FBI agent. Takođe, gospodin Skot nije revidirao ovaj dokument prije nego što je preko Ministarstva pravde SAD-a dostavljeno Crnoj Gori'', kazala je predstavnica Svini.

15:19 Brajan Skot je tražio da se napravi pauza kako bi pogledao svoje bilješke.

Sutkinja ga je pitala zbog čega želi da napravi pauzu, da li je u pitanju što ne zna šta je rekao u iskazu jer sud posjeduje iskaz.

''Ako prihvatate moj iskaz ne shvatam što je poenta mog svjedočenja danas'', pitao je Skot.

Sutkinja Mugoša mu je objasnila da je po Zakonu obavezno da sud sasluša izjavu lično od strane života.

''Ja se izvinjavam sudijama u Crnoj Gori, ovakav postupak suđenja mi je stran i nije isti kao u Americi. Htio bih da pogledam svoje bilješke kako ne bih napravio neku grešku'', kazao je Skot.

Sutkinja je kazala da shodno članu ZKP-a svjedoku će se predočiti njegov iskaz a koji je sud dobio kao odgovor na zamolnicu poslatu od strane Ministarstva pravde SAD-a.

15:14 Sutkinja mu je objasnila da ga nije pozvala Vlada da svjedoči već Viši sud u Podgorici po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva.

''Ja bih zamolio sud da ne vrši predpostavke o tome šta ja znam a šta ne. Hvala vam na pozivu i čast mi je što sam pozvan kako bih vam pomogao da riješite ovaj slučaj. Međutim to ne mijenja činjenicu o ovim navodnim krivičnim djelima'', kazao je Skot.

15:13 Sutkinja je kazala svjedoku da kako bi postavili pitanja on prvo mora dati svoju slobodnu izjavu.

''Dozvolite mi da vam pomognem u razumijevanju situacije koja predstavlja mene kao izvršnog direktora u kompaniji koja se bavi strateškim upravljanjem rizikom. Jedina izjava koju mogu da potvrdim nezavisno i samostalno su oni koje sam ja dao na engleskom jeziku. Vjerujem da je Vlada Crne Gore tražila od mene danas da svjedočim o svojim saznanjima vezano za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori'', kazao je Skot.

Sutkinja mu je objasnila da ga nije pozvala Vlada da svjedoči već Viši sud u Podgorici po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva.

15:08 Brajan Skot je kazao da mu nije poznato ništa od navedenog u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva.

''Mislim da je važno za ljude u Crnoj Gori da se artikuliše šta je to na šta bi ste željeli da dobijete moj odgovor'', kazao je Skot.

Sutkinja je pitala da li mu je poznato bilo što vezano za povod njegovog svjedočenja a što je vezano za njegovu izjavu koju je dao u februaru 2017. u Orlandu.

''Ja sam razgovarao o različitim stvarima sa mojom Vladom u Orlandu a pošto se radi o crnogorskom predmetu, vi morate kao predstavnici vlasti postaviti pitanja'', odgovorio je Skot.

15:04 Advokatica Ministarstva odbrane SAD-a, Sara Svini izvršila je uvid u vozačku dozvolu svjedoka i potvrdila njegov identitet.

15:02 Svjedok se nalazi u kancelariji tužilaštva u Orlandu - Florida. Pred sudom je svjedok Brajan Skot.

15:00 Suđenje se nastavlja.

14:02 Sud je dao pauzu kako bi se obavile pripreme za svjedočenje Brajana Skota.

13:45 Radosavljević je postavio pitanja za vještaka o mobilnim telefonima optuženih i svjedoka saradnika.

13:25 Advokat Radosavljević je pitao: ''Kako se ovdje vještači na dva identična aparata Lenovo, jedan koji je koristi Sinđelić a drugi koji je predat Dikiću, zašto UFED alat nije korišten u slučaju Dikića a jeste u odnosu na Sašu Sinđelića?'', pitao je on.

13:15 Jovanović je pitao vještaka kako je moguće da u telefonu stoji “missed call”, a da trajanje tog poziva bude 10 sekundi. Pregleda se telefon “cat”, Mirka Velimirovića.

12:58 Jovanović je pitao vještaka, zašto u Sinđelićevom telefonu nije prikazana dužina trajanja pojedinih poziva.

12:43 Prikazana je i Sindđelićeva prepiska sa Mališićem.

prepiska

12:32 Daljim čitanjem poruka vidjelo se da je Sinđelić 2015. prodavao Lenovo telefone.

''Odlično bratac, ajde nađi mi nekog za Lenovo telefon. Prodaću ga za 150 eura, kupljen je nov u Moskvi sa svim papirima. Trebaju mi pare za nešto a nemam kintu a telefon mi samo tu stoji'', pisalo je u poruci.

Advokat Jovanović je dalje uputio na 2016. godinu gdje se vidi da je Sinđelić intezivno pretraživao sajt Lenovo.com. On osporava dio iskaza Sinđelića da mu je neko za svrhu ove akcije dao Lenovo telefone uzevši u obzir da je Sinđelić njima ranije trgovao i sam ih pretraživao.

12:25 Pročitala se sljedeća poruka sa UFED izvještaja na kojoj svjedok saradnik Saša Sinđelić šalje poruku da će pokriti čitav krov crijepom i završiti dodatne poslove jer ''škripi za 100 eura''.

12:20 Čitajući poruke sa UFED izvještaja, advokat Jovanović je postavio pitanje za vještaka.

''Kada je zabilježeno da je ''Source - izvor'' kontakta Vajber, da li to podrazumijeva da su oba i onaj koji čuva kontakt i onaj čiji je kontakt imali tu instaliranu aplikaciju?'', pitao je Jovanović.

12:15 Advokat Miroje Jovanović je predložio da se danas pročitaju zapisnici sa saslušanja Širokova i Popova koje je dostavilo generalno tužilaštvo Rusije. ''Jako je bitno da pročitamo te iskaze jer na osnov njih imam jako specifične procesne predloge. Iskazi idu u korist naših branjenika, i tim iskazima se skinula ljaga sa Rusije i sa Srbije'', kazao je Jovanović.

Sutkinja Mugoša je kazala da danas nije planirano čitanje zapisnika te da treba da nastave sa vještačenjem.

12:10 Suđenje se nastavlja daljim pregledom SMS poruka

12:08 Sutkinja Suzana Mugoša konstatovala je prisustvo zastupnika optužbe, te okrivljenih i njihovih advokata. Ročištu ne prisustvuju Andrija Mandić i Milan Knežević koji su udaljeni do kraja dokaznog postupka.

Podsjetimo na jučerašnjem ročištu je veštak Marko Lakić, saopštio je da postoji više uređaja za vještačenja digitalnih dokaza, da nijedan nije idealan, a da su u ovom slučaju korišćena dva najbolja  – ˈUFEDˈ i ˈXRYˈ. Sutkinja Suzana Mugoša je saopštila da je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo sudu zapisnike Generalnog tužilaštva Rusije, sa saslušanja optuženih Eduarda Širokova i Vladimira Popova.

0405brajanskot

Danas bi trebao oko 15 časova da svjedoči Brajan Skot.

On bi trebalo crnogorskoj javnosti da razotkrije detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Skota je za ovaj posao, septembra 2016. godine, kontaktirao Džozef Asad, vlasnik kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva.

Suđenje se nastavlja u 12 sati.

Portal Analitika