Crna hronika

Priznanje Moskve: Širokov i Šišmakov su ista ličnost

Agenti ruske službe GRU Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov saslušani su u Generalnom tužilaštvu Rusije po zahtjevu Specijalnog tužilaštva Crne Gore zbog osnovane sumnje da su bili na čelu kriminalne organizacije, koja je, prema navodima optužnice, planirala trajnu destabilizaciju Crne Gore i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, 16. oktobra 2016. godine.
Priznanje Moskve: Širokov i Šišmakov su ista ličnost
PobjedaIzvor

To je juče saopštilo vijeće sutkinje Suzane Mugoše u Višem sudu na suđenju četrnaestočlanoj grupi koja se tereti za pokušaj terorizma.

Ona je dodala da je Specijalno tužilaštvo dostavilo Višem sudu odgovor Generalnog tužilaštva Rusije sa saslušanja Popova i Šišmakova. Njihovi iskazi biće proslijeđeni braniocima, a nakon što se upoznaju o detaljima svjedočenja, advokati će dati komentar na navode odbrane Šišmakova i Popova.

ŠIŠMAKOV VS ŠIROKOV

Pred ruskim istražiteljima Eduard Šišmakov je dao izjavu kao Eduard Širokov, zbog toga što je u vrijeme kada je počinio krivično djelo koje mu se u našoj državi stavlja na teret pod tim imenom i prezimenom boravio u Srbiji. Kako je Pobjeda ranije pisala, pasoš na ime Eduard Širokov, koji su mu ruske vlasti izdale pod ovim imenom nije bio falsifikat. Ista osoba, ali pod imenom Eduard Šišmakov, bila je vojni ataše u Poljskoj, odakle je protjerana zbog špijunskih aktivnosti i vrbovanja jednog poljskog generala. Iako je negirao navode optužnog akta koji ga terete da je sa sunarodnikom Vladimirom Popovom bio glavni mozak operacije za 16. oktobar, Šišmakov (Širokov), sudeći prema iskazu u koji je Pobjeda imala uvid, nije sporio susrete sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem, srpskim državljaninom. Takođe, ni Popov ne demantuje da je bio u Beogradu 2016, u jednom od centralnih parkova grada, i da je „svjedočio susretu Šišmakova i jednog čovjeka“ čiji identitet, navodno, nije znao.

Šišmakov je ispričao da se sa Sinđelićem dva puta sreo – jednom u Moskvi u proljeće 2015. godine i kasnije, u drugoj polovini oktobra iste godine, kada je „službeno“ bio u Beogradu. Susret sa srpskim državljaninom 2015. godine u Moskvi, prilikom posjete muzeju Velikog otadžbinskog rata, prema kazivanju agenta GRU bio je „spontan“, a povod za poznanstvo bila je „specifična uniforma i upadljiva kapa koju je nosio Sinđelić“. Šišmakov je naveo da je kasnije saznao da je to bila uniforma članova četničkog pokreta Srbije, a Sinđelić mu je u razgovoru otkrio „da je upravo on predstavnik tog pokreta“. Prema kazivanju Šišmakova, on se još od djetinjstva „interesovao za istoriju stvaranja nacionalnih pokreta i organizacija“, pa mu je Sinđelić bio vrlo zanimljiv sagovornik. Tokom viđenja u Moskvi razmijenili su brojeve telefona i dogovorili da će mu Sinđelić, kada Šišmakov posjeti Srbiju, organizovati „susret sa rukovodiocima pokreta četnika“.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika