Politika

Sigurnija država i stabilniji region

- Crna Gora danas obilježava godišnjicu od kada je i formalno postala 29. članica NATO-a, što je ozvaničeno predajom Sjedinjenim Američkim Državama dokumenta o pristupanju Alijansi. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kazao je da je ulaskom Crne Gore u NATO Alijansa postala veća, a Crna Gora bezbjednija. 
Sigurnija država i stabilniji region
PobjedaIzvor

- Crna Gora je postala sigurnija u realnosti bezbjednosnih prijetnji širom svijeta. Osnažili smo jedni druge sada kada imamo Crnu Goru uz nas, i NATO uz Crnu Goru, a tu je i naše načelo da kada je napadnuta jedna članica, onda su napadnute sve. Ulazak Crne Gore u NATO je učinio Crnu Goru bezbjednijom, a Alijansu snažnijom, rekao je Stoltenberg Pobjedi.

KORIST ZA REGION

Sa njim je saglasan i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, čija je zemlja bila najiskreniji prijatelj Crne Gore na njenom putu ka Alijansi. - Prva godina NATO članstva Crne Gore jasno dokazuje ono što je Mađarska već u više navrata naglašavala: proširenje nije od ozbiljne koristi samo za Crnu Goru i region, već i za NATO. Uvjeren sam da bezbjednost i stabilnost Evrope ne može biti potpuna bez mirnog i prosperitetnog Zapadnog Balkana. Crna Gora je u ovom pogledu ključni saveznik, stabilna država u regionu, koja sprovodi konstruktivnu dobrosusjedsku politiku i jača regionalnu stabilnost. Aktivno učestvuje u međunarodnim vojnim misijama NATO i EU (npr. u Avganistanu u sklopu misije Odlučna podrška), a na taj način doprinosi stvaranju i očuvanju mira i van evropskog kontinenta, rekao je Sijarto za Pobjedu.

Ističe da se Mađarska radovala zajedno sa Crnom Gorom kada je bilo jasno da će Crna Gora postati nova punopravna članica Alijanse. - Posebno nam je bilo drago da smo putem naše ambasade u Podgorici i mi učestvovali u ovom procesu. Što se daljeg proširenja NATO-a tiče, uvjeren sam da je zajednički interes Mađarske i Crne Gore, ali i cjelokupne Alijanse, aktiviranje MAP članstva Gruzije i Bosne i Hercegovine, naveo je Sijarto. Dodaje i da ulazak Crne Gore u NATO može doprinijeti formiranju jačeg i stabilnijeg regiona, koji će biti u stanju da brže napreduje na putu integracija. - Od 5. juna 2017. godine cjelokupni vojni i politički arsenal Alijanse garantuje bezbjednost Crne Gore. U junu ne slavimo samo prvu godišnjicu ulaska Crne Gore u NATO, već možemo biti svjedoci da Italija i Grčka započinju nadgledanje vazdušnog prostora iznad vaše države. Crnoj Gori ovo donosi značajnu uštedu, a oslobođeni resursi se mogu iskoristiti za nove razvojne projekte, pojasnio je Sijarto.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika