Društvo

KOVAČEVIĆ: Direktori klinika podnose ostavke zbog pritiska javnosti

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević, kazala je da nijesu tačne informacije da je više ljekara odbilo da preuzme funkciju načelnika Klinike za ginekologiju, nakon smjene dr Vojislava Miketića. Ona je dodala da nije tačno da su pojedini ljekari podnijeli ostavku posljednjih dana zbog nefukcionisanja sistema.
KOVAČEVIĆ: Direktori klinika podnose ostavke zbog pritiska javnosti
Portal AnalitikaIzvor

 “Moram da istaknem da podnošenja ostavki  na rukovođenje organizacionim jedinicama su bile i ranije iz ličnih i drugih razloga. Činjenica je, međutim, da je to sada jedan broj ljekara uradio zbog pritiska javnosti. Razloge ćete naći ako pregledate komentare na portalima i duštvenim mrežama gdje se nerijetko poziva na linč medicinskih radnika”, rekla je ona.

Ponovila je da nema namjeru da povuče krivičnu prijavu protiv medicinske sestre koja je zamijenila bebu, već da želi da se utvrde sve okolnosti.

Dodala je i da nema nikakvih nesporazuma između nje i ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

“Tačno je da sam ministra izvijestila o nastalom incidentu i očekivala da o tome izvijesti Vladu. Mislim da sada svi trebamo da budemo strpljivi i dopustimo da nadležni organi ispitaju sve okolnosti nastalog incidenta,”, rekla je ona. Kovačević je rekla i da su špekulacije da ide za gradonačelnicu Danilovgrada i napušta mjesto direktorice KCCG.

ANALITIKA: Da li su tačni navodi da je makar troje ljekara odbilo mjesto načelnika Klinike za ginekologiju, nakon smjene dr Vojislava Miketića?

KOVAČEVIĆ: Nije tačno. Tačno je da smo obavili razgovor sa više ljekara, a da se jedan od njih, nakon što je prihvatio da bude VD direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo narednog dana predomislio.

Razlog toj njegovoj odluci su veliki pritisak javnosti i neprimjereni komentari na portalima i društvenim mrežama koje pojedinci ostavljaju pod pseudonimima. Nepotrebno je komentarsiati ovakve objave koje, osim što vrijeđaju dostojanstvo ličnosti, nacionalnost i moral naših zaposlenih, ovakav odnos prema njima prenosi se i na njihove najbliže. Moram da naglasim da veliki pritisak trpe, ne samo zdravstveni radnici, već i njihove porodice.

zoricakovacevic2ANALITIKA: Da li je tačno da su pojedini načelnici podnijeli ostavke posljednjih dana, nezadovoljni funkcionisanjem sistema i ako je tačno koji?

KOVAČEVIĆ: Nije tačno da su pojedini ljekari podnijeli ostavku posljednjih dana, već su to uradili načelnici sa čijim imenima se spekuliše u javnosti  u poslednjih pola godine iz ličnih i drugih razloga. Primjera radi, načelnik operacionog bloka Instituta za bolesti djece je podnio ostavku nakon, takođe, brojnih spekulacija i pokušaja da se ljekari KCCG optuže za smrtni ishod dječaka Pavla koji je preminuo od posljedica porodičnog nasilja.

Ovim povodom nadležne pravosudne institucije su sprovodile istragu i nije dokazana odgovornost zdravstvenih radnika naše ustanove. Kao što se uglavnom i dešava, ovakve informacije se ne objavljuju u medijima pa ostaje utisak da su zdravstveni radnici zaista odgovorni za nešto što je laička javnost olako iznijela i dala sebi za pravo da sudi i presuđuje.

Takođe, moram da istaknem da podnošenja ostavki  na rukovođenje organizacionim jedinicama su bile i ranije iz ličnih i drugih razloga. Činjenica je, međutim, da je to sada jedan broj ljekara uradio zbog pritiska javnosti. Razloge ćete naći ako pregledate komentare na portalima i duštvenim mrežama gdje se nerijetko poziva na linč medicinskih radnika.

ANALITIKA: Na osnovu čega tvrdite da je zamjena bebe najveći skandal koji se desio u KCCG, ako imamo u vidu brojne kontroverzne slučajeve poput npr. smrti Ivane Šoć, o čemu se još uvijek vodi sudski postupak?

KOVAČEVIĆ: Ova dva predmeta nijesu za poređenje. U predmetu Šoć, koliko je meni poznato, nadležna tijela KCCG nijesu našla propuste u radu zaposlenih. Na žalost u ovom slučaju imamo smrtni ishod pacijenta i  to ima svoju težinu i razumijemo porodicu koja je izrazila sumnju u adekvatno liječenje.

Pri zamjeni beba, na svu sreću nemamo teže posljedice, ali imamo očigledan propust zdravstvenog radnika koji se mogao desiti jedino  neodgovornim, nesavjesnin i neprofesionalnim radom. Ovdje je nedvosmisleno jasno da nije ispoštovan protokol Klinike. 

ANALITIKA: Razmišljate li da povučete krivičnu prijavu protiv medicinske sestre koja je zamijenila bebu ili i dalje ostajete pri stavu da je riječ o namjernoj grešci?

KOVAČEVIĆ: Nemam namjeru da povučem krivičnu prijavu. Naprotiv, želimo da se ovaj predmet ispita i utvrde sve okolnosti ovog nemilog događaja.

kovacevicANALITIKA: Ponudili ste, ali ne i podnijeli ostavku. Ako je to već najveći skandal, kako ste rekli, zašto nijeste podnijeli ostavku već je ostavljeno mjesto različitim tumačenjima?

KOVAČEVIĆ: I Vi pogrešno tumačite moje izjave. Nijesam rekla da je navedeni propust najveći skandal, već da se u dugoj tradiciji naše ustanove nije sličan incident dogodio. Važno je zaista da je greška na vrijeme uočena i otklonjena, i da nije imala teže posljedice u konkretnom slučaju.

Međutim, moram da istaknem da su mediji napravili veliku štetu ne samo KCCG, već prije svega građanima Crne Gore. Mišljenja sam da mediji moraju da imaju mjeru prilikom objavljivanja informacija, naročito ove vrste. Jasno je da ova informacija urušava ugled najveće i najvažnije zdravstvene ustanove u našoj državi, a samim tim dovodi u pitanje i povjerenje građana, bez kojeg nema uspješnog  liječenja. Ovo naročito kada znamo da bračni par, u konkretnom slučaju, nije želio da podnosi prigovor ovim povodom, a naročito da se o incidentu govori u medijima. 

Mislim da je za naše građane mnogo važnije da znaju da smo uspješno uveli još jedan značajan projekat, a to je telemedicina, nabavili novu gama kameru, novi MR aparat za najmlađe pacijente, itd. Za građane su važne informacije u smislu raspoloživog kadra i opreme a samim tim i vrsti usluge koju mogu dobiti u svojoj državi. Senzacionalističke informacije su za tkz. žutu štampu, a ne za ozbiljne redakcije a naročito javni servis.

Najbolji odgovor na Vaša pitanja dobićete ako budete analizirali pozitivne i negativne objave iz medicine. Koliko medija je objavilo nabavku novih aparata i uvođenja novih projekata (telemedicina je od značaja za pacijente i zaposlene, te  samim tim cio zdravstveni sistem, nova gama kamera, angiograf, MR aparat, itd.)? Koliko je medija ove informacije objavilo u odnosu na to ko će biti imenovan na čelu neke klinike?

ANALITIKA: Ima li nesporazuma između vas i ministra Hrapovića, imajući u vidu da Vaš zahtjev da se o slučaju zamjene bebe raspravlja na vladi nije proslijedio, već ste išli preko potpredsjednika Simovića? Očekujete li da se Vlada izjasni o ovom konkretnom slučaju?

zoricakovacevic4KOVAČEVIĆ: Nema nikakvih nesporazuma između mene i ministra. Tačno je da sam ministra izvijestila o nastalom incident i očekivala da o tome izvijesti Vladu.

Mislim da sada svi trebamo da budemo strpljivi i dopustimo da nadležni organi ispitaju sve okolnosti nastalog incidenta.

ANALITIKA: Rekli ste i da vi u medijima ne možete da plasirate sve što radite, već da je u danu kada se promoviše ulaganje od 400.000 eura u medijima ključna vijest koliko koštaju kola u kojima je došao ministar. Što mislite u čemu je problem? Zašto mediji ne prepoznaju pozitivne stvari u zdravstvu, na primjer činjenicu da ste od kada ste na tom mjestu obezbijedili više od dva miliona donacija. Što je to što bi izdvojili posebno?

KOVAČEVIĆ: Djelimično sam odgovorila na ova pitanja. Međutim, mislim da ova pitanja zdravstveni poslenici treba da postave  upravo medijima. Lično mislim da je problem u uređivačkoj politici. Nije vijest da je uspješno izvedena teška operacija već je vijest da je hirurg zaboravio gazu u trbuhu pacijenta.

Smatram ipak da je odgovor u takmičenju među redakcijama koja će objaviti prva neku vijest, a na današnjoj medijskoj sceni je vijest samo “loša vijest”. Mislim da je tu ključ problema jer se ne vodi računa o interesima građana već o tome ko će biti najčitaniji…

Ponoviću još jednom da provjerite koliko je medija objavilo da smo sa uspjehom započeli projekat telemedicine i instalirali novu gama kameri, itd. O zamjeni beba su izvještavali svi domaći i mediji iz regiona. Danima se piše o tome ko će biti na čelu Klinike.

Da li je za naše građane važnija ta informacija od ovih koje sam navela i o svim projektima koje smo uspješno realizovali za poslednju godninu i po. Kako komentarisati navode osobe da je  u našoj bolnici nehigijena i da su liftovi stari i dotrajali. To znači da to lice nije dugo dolazilo u našu ustanovu jer smo renovirali skoro cijelu glavnu zgradu i ugradili nove savremene liftove. Prosudite sami. Razumijem da su društvene mreže dovele u pitanje Vaš poziv jer sada svaki građanin ima šansu da bude “novinar”, ali očekujem da se i ovaj segment zakonski uredi jer je nedopustivo da se bez kontrole iznose spekulacije, najčešće neistine, rekla-kazala, a naročti treba sve nas da zabrine poziv za linč, nacionalnu i rasnu netrpeljivost,  pa čak i govor mržnje, a da ne govorim spremnost laičke javnosti da iznosi stručne komentare.

ANALITIKA: Najavljujete ulaganja u nove mlade snage i veliki broj specijalizacija. Razmišljate li možda o tome da na neki način pokušate da zadržite vrhunske ljekare, koje označite kao neophodne za zdravstveni sistem, recimo ugovornim platama ili na neki drugi način? Saglasićete se da je ovo mala zemlja, sa malim brojem vrhunskih ljekara i da nije isto kada, recimo, Srbiju napusti vrhunski kardiohirurg ili kada se to desi Crnoj Gori, koja ima jednog ili dvojicu?Je li dobra vizija da školujemo mladi kadar, ulažemo u njih i onda ništa ne uradimo da ih zadržimo?

KOVAČEVIĆ: Ključ za uspješno funkcionisanje svake bolnice je kadar, prostor i oprema. Od stupanja na ovu dužnost svakodnevno se zalažem za bolji status zaposlenih, bolje uslove za rad i nabavku nove savremene opreme. Najvećim dijelom sam, za ovo kratko vrijeme koliko rukovodim KCCG, realizovala planirane projekte.

Trenutno 178 ljekara obavlja specijalistički staž a  u toku je dodjela još 33 specijalizacija za potrebe KCCG. Ovi mladi ljekari su  budućnost naše ustanove. Sa posebnom posvećenošću se bavimo kadrom a naročito edukacijom zaposlenih.

Ono što sam ja mogla da uradim i uradila sam, a to je stvaranje boljih uslova za rad zaposlenih i samim tim boravak i liječenje pacijenata. Izvjesna je i izgradnja novih objekata za tri klinike, i sl.

Kada govorimo o materijalnom statusu  zaposlenih, odgovorno tvrdim da i na ovom polju posvećeno djelujem a da to mogu najbolje da potvrde zaposleni. Naravno, na povećanje zarada mora se djelovati na višoj instanci a moja su saznanja da se i sa tim pitanjem ozbiljno bave, na prvom mjestu, nadležne državne institucije, sindikati i strukovna udruženja. Očekujem pozitivne rezultate i po ovom pitanju.

ANALITIKA: Ostajete li na mjestu direktorica KCCG nakon lokalnih izbora? Špekuliše se da idete za gradonačelnicu Danilovgrada...?

KOVAČEVIĆ: Dobro ste rekli „špekulacije“, a te špekulacije slušam od kada sam imenovana za direktora KCCG što  je još jedan dokaz o olakom širenju neprovjerenih informacija.

 

 

Portal Analitika