Društvo

Ćalović Marković podnijela tužbu protiv odluke ASK

Vanja Ćalović Marković podnijela je tužbu protiv Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) zbog bitnih povreda pravila postupka, lažno, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava prilikom donošenja odluke o njenom navodnom kršenju Zakona o sprječavanju korupcije.
Ćalović Marković podnijela tužbu protiv odluke ASK
Mina/Portal AnalitikaIzvor

U tužbi se navodi da Ćalović Marković, kao članica Savjeta Agencije, nikada nije odlučivala o inicijativama NVO MANS, jer Savjet nema nadležnost da odlučuje o konkretnim slučajevima, pa samim tim nije ni mogao odlučivati o inicijativama NVO MANS.

 

"Zakon jasno propisuje da odluke donosi isključivo direktor Agencije i protiv njih se može pokrenuti spor pred Upravnim sudom, a ne postupak pred Savjetom Agencije", kaže se u saopštenju.

 

Kako se navodi, Agencija je morala znati nadležnosti svojih organa, i činjenicu da Savjet nikada nije mogao odlučivati o prijavama NVO MANS.

 

"Zato su konstatacije koje Agencija navodi u svojoj odluci, da je Ćalović Marković odlučivala o prijavama MANS-a, neosnovane i očigledno zlonamjerne", kaže se u saopštenju.

 

Podsjeća se da se u odluci Agencije navodi da je Ćalović Marković imala privatni interes na osnovu Ugovora zaključenog između MANS-a i Delegacije Evropske unije u Podgorici, ali se ne navodi u čemu se taj privatni interes sastoji.

 

"Da je Agencija pogledala ciljeve projekta koji je finansirala EU, vidjela bi da je rad MANS-a usmjeren na ostvarenje onih ciljeva koji su smisao i svrha odredbi Zakona o sprječavanju korupcije i Zakona o o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a ne bilo čijeg privatnog interesa", kaže se u reagovanju MANS-a.

 

Ističe se da Ćalović Marković nije imala u vidu privatni, već javni interes i u svom djelovanju u NVO MANS i u svom radu u Savjetu Agencije.

 

Podsjeća se da "Agencija tvrdi da je Ćalović Marković višestruko uvećala svoju zaradu nakon zaključenja Ugovora sa Evropskom komisijom, sa bruto iznosa od 140,00 EUR na neto iznos od 1.837,00 EUR".

 

"Međutim, iz Aneksa ugovora o radu iz januara 2015. godine vidi se da je Ćalović Marković prije zaključenja ugovora između MANS-a i Delegacije EU u Podgorici imala veću zaradu, nego nakon što je ugovor potpisan", kaže se u reagovanju MANS-a.

 

Kako se objašnjava, nakon isteka tog ugovora i završetka projekta, u februaru 2017. godine, zarada Ćalović Marković se nije mijenjala sve do januara 2018., što dodatno potvrđuje da varijacije u zaradama nisu imale nikakve veze sa zaključenim ugovorom sa Delegacijom EU.

 

Ističe se da je Agenciji je bio dostupan Budžet projekta, koji čini sastavni dio Ugovora, a iz koga se jasno vidi da se tim Ugovorom ne uvećava njena zarada. "Već se iz tog projekta izdvaja ukupno 4.725 EUR za 15 mjeseci zarade sa pripadajućim punim porezima i doprinosima, odnosno neto 189 EUR mjesečno".

 

Iako je Agencija imala na uvid sve ove činjenice, ova institucija, kako se ocjenjuje, svojom odlukom pokušava na zlonamjeran način predstaviti da je cijela vrijednost projekta utrošena za zaradu Ćalović Marković.

 

Agencija je od Poreske uprave tražila podatke o zaradi Ćalović Marković samo u 2016. i 2017. godini, očigledno svjesno izbjegavajući da utvrdi visinu zarade koju je ostvarivala prije zaključivanja i nakon isteka Ugovora, što je morala uraditi ako je već utvrđivala činjenicu da li joj je na osnovu tog ugovora višestruko uvećana zarada.

 

"Time je Agencija pokazala da svjesno i namjerno krši zakon, da iznosi netačne i lažne podatke, kao i da postoji visok stepen sumnje da direktor Agencije i službenici koji su sproveli ovaj postupak i potpisali pobijanu odluku, zloupotrebljavaju službena ovlašćenja na štetu Ćalović Marković na način koji Krivični zakonik definiše kao krivično djelo.

 

Kako se navodi, suprotno navodima iz pobijane odluke Agencije, ugovor sa Delegacijom EU nije zaključila Vanja Ćalović Marković, već NVO MANS.

 

Tim ugovorom MANS je preuzeo obavezu da prijavljuje sve slučajeve mogućeg kršenja zakona koje otkrije u svom radu, i informacije dostavi Agenciji za sprječavanje korupcije, kao organu nadležnom da o njima odlučuje.

 

"Imajući u vidu da je Agencija nadležna da otkriva zloupotrebe u izbornom procesu, podnešene prijave od trećih lica predstavljaju izvor informacija o mogućim kršenjima zakona i time omogućavaju efikasniji i kvalitetniji rad te institucije, a ne ostvarivanje bilo čijih privatnih interesa", kaže se u saopštenju.

 

Objašnjava se da je NVO MANS, a ne Ćalović Marković, preuzela obaveze da prijavi kršenja zakona i koristi procedure propisane zakonom kako bi zaštitila javni interes i povećala transparentnost finansiranja izbora, što je posebno istaknuto u Ugovoru kao ključni cilj projekta.

 

"U pobijanoj odluci Agencija ne navodi ni jednu od ovih činjenica i odredbi Ugovora, već očekivane rezultate tog projekta, procijenjene na osnovu prethodne prakse, neosnovano i neistinito navodi kao obaveze i to ne čak ni NVO MANS već lično Ćalović Marković. Istovremeno, u tom ugovoru nema ni riječi o aktivnostima ili bilo kakvim obavezama Ćalović Marković u Savjetu Agencije<2. kaže se u saopštenju.

 

Podsjeća se i da Ćalović Marković, kao stranki, nikada nije data mogućnost da se izjasni o navodnom kršenju zakona koje joj je stavljeno na teret spornom odlukom, što predstavlja brutalnu povredu postupka.

 

"Spornu odluku je neovlašćeno i suprotno Zakonu donio pomoćnik direktora, a ne direktor, što predstavlja bitnu povredu pravila upravnog postupka. Pobijana odluka ne sadrži razloge koji s obzirom na utvrđeno činjenično stanje upućuju na rješenje kakvo je dato u dispozitivu, što predstavlja dodatnu povredu pravila postupka", navode iz MANS-a.

Portal Analitika