Abiznis

Budvanski vodovod kažnjen sa 61.553 eura zbog zloupotrebe položaja

Sud za prekršaje Budva je donio Rješenje kojim je oglasio krivim DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva, za zloupotrebu dominantnog položaja  te je utvrdio novčanu kaznu u visini jedan odsto ukupnog godišnjeg prihoda u iznosu od 61.553,22 eura za pravno lice i kaznu u iznosu od 1.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu, pokazuje zvaničan Izvještaj Agencije za zaštitu konkurencije. 
Budvanski vodovod kažnjen sa  61.553 eura zbog zloupotrebe položaja
P.Z.
P.Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Godinama nazad, kako je utvrđeno, budvanski vodovod je naplaćivao “paprene” cijene vode ali  i neke druge naknade koje nijesu u skladu sa propisima. U godišnjem izvještaju Agencije se tvrdi da budvannski vodovod tokom 2017. godine nije platio kaznu.

“Protiv DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva, podnijet je Zahtjev za pokretanjeØ prekršajnog postupka Sudu za prekršaje Budva zbog neizvršenja mjere utvrđene pravosnažnim rješenjem, kojim su okrivljeni oglašeni krivim, za izvršenje prekršaja iz čl. 67 Zakona. Prekršajni postupak je u toku”, piše u Izvještaju.

Podsjeća se da je na osnovu detaljno sprovedenih analiza te utvrđenog činjeničnog stanja, Agencija je donijela Rješenje kojim je utvrđeno da je D.O.O. "Vodovod i kanalizacija" Budva, izvršio zloupotrebu dominantnog položaja iz člana 15 stav 2 tačka 1 i 4 Zakona, kojom se spriječava, ograničava ili narušava konkurencija na relevantnom tržištu usluga snabdijevanja vodom i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda na teritoriji Opštine Budva.

“Na način što je Odlukom o cijeni usluga snabdijevanja vodom i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda i Odlukom o naknadama za pružanje komunalnih usluga i korišćenje i održavanje mreže, a za vrijeme važenja i primjene navedenih Odluka, neposredno nametnuo neopravdano visoku cijenu usluge putem direktnog utvrđivanja posebne mjesečne naknade za održavanje i očitavanje vodomjera u neprimjereno visokom iznosu od 8.092 eura(sa uračunatim PDV-om), a koja je obaveza plaćanja u ovom iznosu uslovljena kao dodatna obaveza, koja po svojoj prirodi i svrsi nije u vezi sa predmetom usluge”, piše u Izvještaju.

Istim Rješenjem, Agencija je zabranila svako buduće postupanje kojim bi DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva moglo spriječiti, ograničiti ili narušiti konkurenciju zloupotrebom dominantnog položaja i naložila preduzimanje mjere u skladu sa Zakonom srazmjerno učinjenoj povredi, a radi otklanjanja štetnih posljedica i uspostavljanja efikasne konkurencije na tržištu, kao i rok za njeno izvršenje.

“ Protiv presude Upravnog suda Crne Gore, kojom je odbijena tužba DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva, podnesena radi poništaja Rješenja Agencije kojim je utvrđena zloupotreba dominantnog položaja DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva, Vrhovnom sudu Crne Gore je od strane DOO „Vodovod i kanalizacija“ Budva podnijet Zahtjev za ispitivanje sudske odluke s predlogom da se usvoji zahtjev, ukine osporena presuda i predmet vrati na ponovni postupak i odlučivanje. Ocjenjujući zakonitost pobijane presude, Vrhovni sud je našao da je ista donijeta uz pravilnu primjenu materijalnog prava na utvrđeno činjenično stanje sadržano u osporenom rješenju te odbio Zahtjev kao neosnovan. U toku daljih aktivnosti na postupku, podnijet je Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje Budva”, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika