Turizam

Privlače ih ljubaznost i netaknuta priroda, tjeraju ih taksisti i buka

Turisti se u Crnoj Gori osjećaju veoma bezbjedno i mi imamo brend kojeg nijesmo svjesni, a to je da smo veoma gostoprimni. Prema strancima se izuzetno dobro odnosimo i oni se ovdje osjećaju kao dobrodošli - kazao je za Pobjedu suvlasnik Montenegrostarsa i direktor ,,Splendida“ Žarko Radulović. Nažalost, navodi on, tu se pojavljuju taksisti koji sve pokvare i pokradu turiste, što nam zbog malih para ruši reputaciju.
Privlače ih ljubaznost i netaknuta priroda, tjeraju ih taksisti i buka
Nova PobjedaIzvor

PRIRODA

- Turisti vole našu prirodu. Gastro ponuda iz godine u godinu progresira i imamo sve veći i bolji kvalitet. Sticajem srećnih okolnosti, naša kuhinja je miks istoka i zapada tako da bilo ko, ko dođe ovdje naći će nešto što mu se sviđa. Cjenovna politika je veoma mudra i od strane ugostitelja i hotelijera, opet isključujem taksiste i policiju koja kažnjava nekad pravično, nekad nepravično i pravi lošu sliku o Crnoj Gori jer zaustavljaju automobile sa stranim tablicama iako vozač nije napravio prekršaj - kaže Radulović dodajući da policija treba da kontroliše saobraćaj i sankcioniše strana vozila koja su prekršila saobraćajna pravila, ali da ih ne stavljaju u rutinsku kontrolu.

Radulović naglašava da strancima prije svega smeta buka i da bi se to riješilo on smatra da je potrebno političko rješenje lokalnih vlasti.

- Treba da postoje zone koje su bučne, ali one moraju da budu van naseljenih mjesta, jer nijesu svi došli ovdje da bi plesali u diskoteci. Neko je došao da bi uživao u moru i tišini. Taksi i dalje ostaje problem jer to više nije pojedinačan slučaj, nego je to postala praksa. Ne znam tačan broj, ali dnevno je najmanje četiri do pet turista koje su opljačkali taksisti. I to nijesu enormne sume, možda 20, 30, 40 eura, ali način kako se to uradi je veoma ružan i baš povrijedi čovjeka - kaže Radulović dodajući i da je nečistoća takođen veliki problem.

- Crnoj Gori je potrebno do 650.000 čistača, za svakog građanina po jedan čistač i opet ne bi bilo čisto - ističe Radulović. Što se tiče infrastrukture, on kaže da je to problem manjeviše. - Imate dosta popularnih destinacija gdje dolazi ogroman broj turista i imaju slične probleme kao i mi. To je najvidljiviji problem, ali manje smeta od ovih ostalih. Mi infrastrukturu ne možemo za jedan dan popraviti, ona se popravlja, to se golim okom vidi, iz godine u godinu - kaže Radulović.

zarko-radulovic-16102017-dobrilo-malidzan-19

Avio povezanost je, kako ističe, problem, ali koji se takođe popravlja iz godine u godinu.

- To je nešto što je iz godine u godinu sve bolje, ali je nedovoljno i nikad neće biti dovoljno, od toga direktno zavisi broj gostiju u Crnoj Gori. Što budemo bolje povezani sa avio konekcijama, to ćemo imati više turista - naglašava Radulović.

nemanja-nikolic

Sličnog mišljenja je direktor hotela ,,Hilton“ u Podgorici Nemanja Nikolić. On smatra da je za veliki broj gostiju koji dolaze u Crnu Goru ona još u potpunosti neotkrivena destinacija.

- Svakako, najviše pozitivnih utisaka vezano je za prirodne ljepote Crne Gore. Svi koji su posjetili južni region nose sa sobom utiske istovremeno i savremene, ali i očuvane destinacije. Netaknute prirodne ljepote sjevera su, takođe, nešto što svaki turista koji posjeti Crnu Goru ističe kao veliku prednost naše zemlje kao turističke destinacije - kazao je za Pobjedu direktor hotela ,,Hilton“.

Takođe, kako navodi, gosti iz inostranstva pozitivno su iznenađeni kvalitetom i cijenama hrane i pića, posebno vina crnogorskih proizvođača.

- S obzirom na to da smo ugostili u hotelu goste iz 135 zemalja svijeta i da imamo konstantan rast, na nekim za nas novim tržištima, možemo reći da Crna Gora doživljava procvat kao turistička destinacija. Mislim da sa iskustvima koja turisti nose iz Crne Gore, uz dobro upravljanje destinacijom, dužina turističke sezone neće biti nerješiv problem za našu turističku privredu - kaže Nikolić. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika