Abiznis

Nika dnevno otkupi oko 1,2 hiljade litara mlijeka

Mljekara Nika iz Nikšića otkupljuje dnevno oko 1,2 hiljade litara mlijeka od kooperanata iz Žabljaka, a isporuka sa tog područja počela je prošle sedmice, saopštio je izvršni direktor preduzeća, Tadija Šljukić.
Nika dnevno otkupi oko 1,2 hiljade litara mlijeka
Mina biznisIzvor

Otkup iz žabljačke Opštine prekinut je prije tri godine, pa će “ulazak” Nike na to područje, kako je ocijenjeno, omogućiti stočarima da plasiraju višak mlijeka i proširuju stočni fond.

“Prvi dan bilo je 28 kooperanata koji su isporučili 700 do 800 litara mlijeka, da bi se za samo sedmicu broj stočara koji su počeli saradnju sa Nikom povećao za 20, a otkup oko 400 litara. Dnevni otkup sada iznosi oko 1,2 hiljade litara”, rekao je Šljukić agenciji Mina-business.

On je kazao da interesovanje stočara za plasman mlijeka raste svakodnevno i da bi trebalo da dnevna isporuka uskoro bude dvije hiljade litara dnevno, mada su kapaciteti Nike još veći.

“Iz selekcijske službe Opštine Žabljak saopštili su nam da bi isporuka mogla biti i do tri hiljade litara i spremni smo da otkupimo sve ponuđene količine”, poručio je Šljukić i dodao da će se obaveze prema kooperantima redovno isplaćivati.

U Niki planiraju da otkup prošire i na područje Pljevalja, kasnije i Plužina, dok bi od šavničkih stočara mogli “već danas” da počnu preuzimati mlijeko.

“Zbog specifičnih zimskih uslova na sjeveru, mlijeko otkupljujemo od stočara koji se nalaze u blizini glavnog puta”, objasnio je Šljukić.

On je, na pitanje da li će dodatne količine koje isporučuju žabljački kooperanti koristiti za preradu, odgovorio da od durmitorskog mlijeka planiraju da počnu proizvodnju nekih tradicionalnih proizvoda, ali za sad nije želio da saopšti o kojim proizvodima je riječ.

“Ljudi se na sjeveru bave stočarstvom kao prije 200 godina i ne koriste za ishranu stoke koncentrate i aditive, mada ne možemo reći ni da otkupljeno mlijeko sa drugog prostora nije dobrog kvaliteta”, rekao je Šljukić.

Poslovanje Nike, Šljukić je ocijenio pozitivnim i naveo da su u preduzeću zadovoljni prodajom, ali i plasmanom mlijeka i mlječnih proizvoda.

”Nika varenika obnovila je proizvodnju u modernim, savremenim pogonima sa proširenom paletom mlječnih prerađevina. Otkako je izašla na tržište sa prvim proizvodima značajno je povećan otkup mlijeka i prodaja”, kazao je Šljukić.

On je podsjetio da je proširena zona otkupa na Nikšić i Danilovgrad i da je plan da se na tržište u sezoni dnevno plasira oko 25 hiljada litara mlijeka.

Mljekara Nika je, nakon dvogodišnje pauze, obnovila rad 7. avgusta prošle godine, a iz stečaja je za 910 hiljada EUR godinu ranije kupila nikšićka firma F.M.L, vlasništvo porodice Šljukić, koja se već duže bavi preradom mlijeka.

Riječ je o staroj gradskoj mljekari koja je jedina decenijama donosila mlijeko na trpeze građanima Nikšića. Nika je počela rad sa 35 zaposlenih, a sada ima desetak više i prema njime se sve obaveze redovno izmiruju, kao i prema kooperantima i državi.

Iz Vlade su ranije saopštili da se u Niki u perspektivi očekuje povećanje broja zaposlenih na 70, kao i da će se iz te mljekare dobiti nova vrijedna paleta kvalitenih proizvoda.

Nika je mljekara sa najvećim kapacitetom prerade i proizvodnje u Crnoj Gori.

Portal Analitika