Kultura

Brooklyn Nine-Nine, S05: Majstori, majstori!

Najkorisniji igrač sezone bio je i ostao Andre Brauer. Kapetan Rejmond Holt počeo je sezonu igrajući na gej kartu da bi izbjegao vožnju Rozinog motora, a zatvorio ju je laganim skakutanjem sa svojim korgijem.
Brooklyn Nine-Nine, S05: Majstori, majstori!
Pobjeda/ObjektivIzvor

Bio je ovo težak mjesec za fanove desetkovanih TV serijala, ali apsolutno ništa se ne može porediti sa opštim haosom koji je nastao kada je FOX potpuno neočekivano otkazao čarobni sitkom „Brooklyn Nine-Nine“. U pitanju je bio takav šok da su se po Tviteru odmah raspisali ljudi poput režisera Giljerma del Tora i glumca Marka Hamila, otvoreno negodujući zbog otkazivanja!

Naravno, fanovi su se bacili u slanje zahtjeva svim mogućim televizijama i striming servisima. Ludilo je trajalo tačno 31 sat. I „Brooklyn Nine-Nine“ je pronašao novi dom – televiziju NBC.

Preuzimanje ovakvih hitova od suparničkih televizija i dalje je rijetkost, ali ako je ijedan sitkom zaslužio da se otimaju o njega to je „Brooklyn Nine-Nine“. To su genijalna glumačka ekipa i kreatori Dan Gur i Majkl Šur pokazali i u petoj sezoni, servirajući nam neke od najsvježijih i najzabavnijih epizoda do sada.

Naš kapetan

„Brooklyn Nine-Nine“ je serija koja pati od konstantnosti, i to one najgore kada je u pitanju televizija. Njeni junaci su konstantno dobri! Koliko god zvučalo bizarno, upravo zbog toga ih nekad zanemare.

Najkorisniji igrač sezone bio je i ostao Andre Brauer. Kapetan Rejmond Holt počeo je sezonu igrajući na gej kartu da bi izbjegao vožnju Rozinog motora, a zatvorio ju je laganim skakutanjem sa svojim korgijem. Srećom, imao je više nego mnogo prilika da odbrani titulu. Rozina dramatična porodična priča, vjenčanje Džejka i Ejmi, impresivna lista gostujućih glumaca... Bilo je materijala da mu neko drugi preotme titulu, ali nije.

U svakoj novoj epizodi obično saznajemo poneku „nečuvenu“ tajnu o junacima policijske stanice Devet-devet, ali kapetan Holt ne prestaje da oduševljava mušicama. Zamislite, u jednoj od najurnebesnijih epizoda saznali smo da je nekada bio kockar!

No, u ovoj sezoni imali smo šansu da ga vidimo i u nekim izuzetno ozbiljnim, emotivnim momentima. Na primjer, dok se muči moralnom dilemom u vezi sa mafijaškim svijetom, očajnički pokušava da zaštiti supruga Kevina ili juri za titulom komisionara njujorške policije samo da bi odlučio da je prepusti koleginici. Opet, zbog moralnih načela.

Heroj dana

Jedna od boljih epizoda iz dvadeset dvodjelne sezone bila je „The Box“. Fanovi koji su odrasli uz seriju „Homocide: Life on the Street“ odmah su prepoznali omaž popularnom policijskom hitu. U fokusu priče bili su Džejk Peralta (Andi Samberg), kapetan Holt i osumnjičeni za ubistvo (Sterling Kej Braun) koji sve vrijeme sjede u prostoriji za ispitivanje.

No, to nije bila jedina atipična epizoda. Takva je i „Show me Going“, u kojoj Roza postaje talac. Uprkos komičnim momentima, standardni paket od 22 minuta bio je obojen mnogo mračnijim tonom, naročito kada o Rozinoj sudbini razgovaraju Peralta i Holt.

Nezreo, naviknut da pohrli u nevolju i postane heroj dana, Džejk prvi put ne srlja u akciju. Ostaje u stanici kako bi bio tu za svoje zabrinute prijatelje i kolege. To samo pokazuje koliko je Peralta napredovao za ovih pet godina.

Ejmin govor

Ako uzmemo u obzir to koliko se serija oslanja na luckastost Andija Samberga i njegovu sposobnost da iznese neke od najblesavijih monologa, nevjerovatno je koliko je u ulozi Džejka Peralte uspijevao da bude i romantični glavni akter, što je najočiglednije u finalu.

Nakon što pobroji sva odvratna mjesta u Njujorku na kojima bi rado oženio Ejmi (Melisa Fumero), Džejk pročita najljepši zavjet na svijetu opisujući koliko je njihov život postao lud od kada su zajedno. Pa suzica!

Potom, govor Melise Fumero uspijeva da nas naježi od glave do pete. Njen govor nije mogao da bude savršeniji zato što je finale emitovano samo sedam dana nakon što je serijal otkazan, a onda opet „oživljen“.

- Život je nepredvidljiv. Nije sve pod našom kontrolom. Ali, dok god ste sa pravim ljudima, možete da izgurate sve – kaže Džejkova draga.

I zaista, da se serija završila nakon ovog govora, srce ni nam ponovo bilo na pravom mjestu. Srećom, desila se još bolja stvar – potvrđeno je snimanje još barem 13 epizoda. Pa ima li veće radosti? Televizijo NBC, fanovi širom svijeta zahvaljuju. NINE-NINE!!! Biljana MARTINIĆ

 

FOTO: tvtime.com

Portal Analitika