Društvo

SSVCG očekuje da će biti riješeno pitanje povoljnih uslova za penziju vatrogasaca-spasilaca

Strukovni sindikat vatrogasaca Crne Gore (SSVCG), koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata Crne Gore, već desetak godina aktivno radi na poboljšanju statusa vatrogasaca-spasilaca. 
SSVCG očekuje da će  biti riješeno pitanje povoljnih uslova za penziju vatrogasaca-spasilaca
Portal AnalitikaIzvor

''Tako je 2016. godine, izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju, i u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije, SSVCG obezbijedio vatrogascima-spasiocima da dobiju najmanje 20% uvećanja zarade na osnovu opasnosti na poslu, pravo na 4 mjeseca beneficiranog radnog staža na godinu dana, kao i Pravilnik o uniformama, tako da će svi vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori biti jedobrazno obučeni. Takođe smo vratili zvanje „vatrogasac-spasilac“. U daljem radu, uz dobru saradnju sa Vladom i njenim ministarstvima i uz lično zalaganje premijera Duška Markovića, koji je prepoznao našu službu kao bitnu za ovo društvo, u direktnim razgovorima, dobili smo obećanje za jedinstveno povećanje koeficijenta za sve vatrogasce-spasioce. To obećanje je ispunjeno, i dana 31.05.2018.g, na sjednici Vlade Crne Gore, usvojene su izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru a time i jedinstveni koeficijent za vatrogasce-spasioce (5,1)'', navodi se u saopštenju SSVCG.

Kako dodaju oni očekuju da će u predstojećim danima biti riješeno pitanje povoljnih uslova za odlazak u penziju vatrogasaca-spasilaca, koji to zbog same prirode posla zaslužuju.

''Član Izvršnog odbora SSVCG, Slavko Tadić, u sličnom tonu je prokomentarisao: „Urodio je plodom ogroman rad i požrtvovanje Strukovnog sindikata vatrogasaca kao i samih spasilaca na terenu u svojim jedinicama. Konačno smo prepoznati od strane premijera, Vlade i Države. Zahvaljujemo im se na tome. Imamo manjih nerazumijevanja od pojedinih opštinskih struktura ali se iskreno nadamo da će i oni  ispratiti instrukcije i smjernice Vlade Crne Gore'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika