Društvo

Održana vježba zaštite i spašavanja u slučaju poplava

U okviru projekta DIRECT – Budimo otporni na nepogode u Podgorici, na rijeci Zeti, danas je održana međunarodna pokazna vježba na temu zaštite i spasavanja u slučaju poplava u kojoj su 32 spasioca iz Crne Gore, Slovenije i Češke provjerili i pokazali spremnost za spasavanje na brzim vodama po sistemu Rescue 3.
Održana vježba zaštite i spašavanja u slučaju poplava
Portal AnalitikaIzvor

Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka spasilaca iz tri zemlje koja je uključivala teoretski i praktični dio a tokom koje su učesnici imali priliku da od licenciranih instruktora iz Hrvatske Gorske službe spasavanja uče o savremenim metodama zaštite i spasavanja na brzim vodama.  

Polaznici koji su tokom obuke savladali zahtjeve i vještine koje ovakva vrsta obuke zahtijeva, a što su ocijenili sami instruktori, dobiće međunarodno priznate sertifikate Rescue 3. 

Projekat realizuju FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore u partnerstvu sa Vatrogasno-spasilačkom službom opštine Kranj iz Slovenije, Vatrogasno-spasilačkom brigadom Moravsko-Šleskog kraja i Udruženjem vatrogasaca iz Češke, a finansira Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (DG ECHO).

vjezba-2

Projekat ima za cilj unapređenje pripremljenosti lokalnih zajednica, institucija i službi za efikasniji odgovor na prirodne i druge nepogode. 

Najvažnije projektne aktivnosti uključuju treninge za spasioce ne teme vezane za zaštitu i spasavanje u slučajevima požara, poplava, zemljotresa i dr, terenske vježbe spasavanja, treninge na temu smanjenja rizika od katastrofa, izradu evakuacionih planova za škole i lokalne zajednice, vježbe evakuacije, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od katastrofa, studijsku posjetu EU, međunarodne konferencije na temu smanjenja rizika od katastrofa itd.

Jedan od najvažnijih rezultata projekta je unapređenje međunarodne saradnje u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, koja omogućava razmjenu iskustava i modela dobrih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spasavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.  

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Mariju Đikanović, FORS Montenegro, tel: 069 246 374 i Radomira Šćepanovića, Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, tel: 067 112 003. 

Portal Analitika