Društvo

SPC devastira Manastir Dajbabe

Crnogorski pokret podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, član 416 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela - devastacija i prisvajanje kulturnoga dobra iz člana 9 stav 1 i 2, čl. 13 stav 1, i člana 14 stav 4 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.
SPC devastira Manastir Dajbabe
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u prijavi, u koju je Pobjeda imala uvid, Crnogorski pokret je na osnovu dokumentacije iz katastra nepokretnosti za opštinu Podgorica utvrdio da je Manastir Dajbabe, suprotno zakonskim odredbama, upisan na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao dio Srpske pravoslavne crkve.

Ekipa Pobjede uvjerila se da u dvorištu Manastira Dajbabe ni- če novi sakralni objekat. Neimari koje je angažovala Srpska crkva već su pokrili crkvu u dvorištu manastira zlatnom oplatom, sveci su već islikani po obodu ispod, a polako se pomalja i plava fasada... Prema izgledu se da naslutiti da će crkva pored zaštićenog spomenika kulture ličiti na brojne ruske sakralne objekte koje je SPC već izgradila u Crnoj Gori.

A mitropolit Amfilohije i njegovi sveštenici su već na tom prostoru činodesjtvovali, kao recimo održavanjem Masljenice, tradicionalnog ruskog saborovanja kojim su obilježene Bijele poklade, februara 2016. godine...

Pobjeda je uputila dopis Upravi za zaštitu kulturnih dobara u namjeri da nadležni pojasne da li je, i ko, dao dozvolu da se na zemljištu Manastira Dajbabe gradi sakralni objekat koji, to se da lako uočiti, potpuno odudara od stare gradnje manastira. Crnogorski pokret smatra da se Srpska pravoslavna crkva tako ponaša jer im je država Crna Gora omogućila da nezakonito upiše crnogorsku imovinu kao svoju.

- SPC se, zahvaljujući tom nezakonitom upisu ponaša, kao vlasnik ove imovine iako nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje Srpske pravoslavne crkve ili njene filijale – navodi se u prijavi.

Iz Crnogorskog pokreta podsje- ćaju da su listovi nepokretnosti, u znatnom broju slučajeva, nerazgovjetni, a da je kao osnovsticanja vlasništva beogradske patrijaršije upisan takozvani pravni propis ili odluka državnog organa.

- I pored najbolje volje nijesmo bili u mogućnosti da pronađemo odluku ili propis na koje se pozivate u listovima nepokretnosti, pa smo zaključili da takva odluka ne postoji niti je nadležni organ donio propis koji uređuje ovu pravnu materiju – piše u prijavi.

Podsjećaju da je članom 129 stav 1 Ustava za Knjaževinu Crnu Goru bilo propisano da „Mitropoliji crnogorskoj pripada unutrašnja uprava istočno-pravoslavne crkve“, a što znači da ona nije bila nosilac prava svojine nad crkvama i manastirima.

- Svaka crkva, svaki manastir po zakonima Knjaževine odnosno Kraljevine Crne Gore bili su posebno pravno lice. Članom 716 Opšteg imovinskog zakonika bilo je propisano da su imaoci pravoslavne crkve, manastiri i druge crkvene ustanove. Saglasno tome, članom 99 Ustava pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori bilo je propisano da „svaka crkva uopšte, a posebno parohijska ima pravo da bude vlasnikom onog dijela opšte imovine crkvene koje joj pripada (stav 1), te da crkva ima sva ona prava koja uživa svaki drugi lični imaonik i ona sama za sebe predstavlja samostalnu juridičku ličnost (stav 2)“ – piše u prijavi.

U vrijeme Kraljevine Jugoslavije, podsjećaju, pravni status crkava i manastira ostao je isti, a Srpska crkva, kao hegemona i jedina u zemlji, nije bila njihov vlasnik, „čak, nije se ni usuđivala da nad njima uspostavi vlasnič- ke kompetencije“.

- U socijalističkoj Jugoslaviji ovakav status crkava i manastira, bilo kojim zakonom nije mijenjan, a sve do posljednjeg izlaganja katastarskih operata crkve i manastiri su bili upisani kao posebna pravna lica i ni u jednom Srpska pravoslavna crkva nije označena kao njihov vlasnik – upozorili su iz Crnogorskog pokreta.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika