Zabava

Kluni dobija nagradu za životno djelo

Nagradu Američkog filmskog instituta za životno djelo ove godine će dobiti Džordž Kluni.
Kluni dobija nagradu za životno djelo
Portal AnalitikaIzvor

Uručiće mu je dugogodišnja prijateljica i česta filmska partnerka Džulija Roberts, na gala večeri u Dolbi teatru 7.juna.

Popularni glumac, ali i uvažen režiser i producent time se pridružuje plejadi filmskih ikona među kojima su Džon Ford (prvi dobitnik), Orson Vels, Beti Dejvis, Henri Fonda, Džejms Stjuart, Kirk Daglas, Gregori Pek, Džek Nikolson, Elizabet Tejlor, Meril Strip, Denzel Vošington, Robert De Niro, Al Paćino i mnogi drugi velikani.

Klunijevu izuzetnu harizmu i duhovitost pomiješanu sa očiglednom, nerijetko neodoljivom muževnošću često upoređuju sa stilom Kerija Granta, omiljenim glumcem Alfreda Hičkoka, takođe dobitnikom AFI nagrade.
Njegov nasljednik je više puta uspješno sarađivao sa Stivenom Soderbergom i braćom Koen, u čijim filmovima je ostvario neke od najboljih uloga, od "Veoma opasne romance" do "Ave Cezare!". 

Kao glumac se afirmisao u TV seriji “Urgentni centar” a upravo tada, sredinom devedesetih godina, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom nakon desetogodišnje, ne naročito primjećene prisutnosti u industriji snova, da bi osvojio glumačkog Oskara za ulogu u filmu "Sirijana" 2005.

Tri godine ranije režirao je svoj prvi film "Ispovijesti opasnog uma" a sa sledećim autorskim ostvarenjem "Laku noć i srećno" dobija čak šest nominacija za Oskara – kao glumac, scenarista, režiser i producent.

Portal Analitika