Kultura

Povelja SUBNOR-a KIC pop horu

Članovi delegacije Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore uručili su danas KIC pop horu Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma u našoj državi, a povodom njihovog izvanrednog projekta “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM”, odnosno osam prema mišljenju mnogih spektakularnih i nezaboravnih koncerata partizanskih i antifašističkih pjesama u Podgorici i Nikšiću.
Povelja SUBNOR-a KIC pop horu
Portal AnalitikaIzvor

U ime KIC POP HORA, povelju je primila menadžerka hora i direktorica projekta “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM” Snežana Burzan, inače čelnica KIC-a, a uručio je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić. Današnjoj svečanosti prisustvovali su dirigent KIC POP HORA profesor Saša Barjaktarović i članica Savjeta hora Maja Marić.

Ispred delegacije SUBNOR-a i antifašista u kojoj su uz Hodžića bili i potpredsjednik SUBNOR-a Slobodan Simović i sekretar udruženja Dragan Mitov Đurović, koji se obratio prisutnima istakavši “da je KIC POP HOR sa projektom Bez dileme – antifašizam, napravio malu istoriju za nezaborav”, dodajući da se Crnoj Gori i Podgorici “nije moglo roditi ništa ljepše od ovog hora”.

Đurović je istakao izvanrednu dugogodišnju saradnju njihovog udruženja i KIC-a “Budo Tomović”, naglasivši da je Povelja KIC POP HORU ujedno “pravi biser te saradnje.”

U ime KIC-a i u ime više od 60 članova KIC POP HORA, delegaciji crnogorskog SUBNOR-a na ovom visokom priznanju iskreno je zahvalila Snežana Burzan koja je kazala da ova Povelja potvrđuje i vrjednuje veliki rad koji su svi u HORU uložili u projekat koji afirmiše na najljepši mogući način tekovinu slobodarskih i antifašističkih ideja našeg društva i u 21. vijeku, zahvaljući SUBNOR-u i na dosadašnjoj podršci. Što je važnije, istakla je Burzan je da “su građani širom Crne Gore prepoznali iskrenu emociju koju je hor donio, a koja je oživjela vrijeme slavnih generacija i ideje koje treba da nas vode i danas: antifašizam, solidarnost, čovjekoljublje.”

kic

Podsjetimo, projekat “BEZ DILEME – ANTIFAŠIZAM” okupio je više od 200 izvođača, a uz fantastični KIC POP HOR, u njemu su učestvovali: orkestar Počasne garde Vojske Crne Gore, sa dirigentom Milom Belevićem, dječiji horovi Muzičke škole “Vasa Pavić”, “Zvjezdice” i školice pjevanja “D-mol”, balerine Srednje baletske škole “Vasa Pavić” i grupe “Alegro”, folklorni ansambl KIC-a “Budo Tomović”, sekcija tradicionalnog pjevanja podgoričke Srednje muzičke škole, solistkinje Renata Perazić i Andrijana Božović, kao i članovi pratećeg benda: Enes Tahirović, Stefan Pavićević, Ivan Tomas, Dejan Ljujić, Pjetar Dedivanović, Darko Kolanda, Maja Kalezić, Martin Đorđević, Neda Tadić, Sava Vujačić, kao i glumci Dubravka Drakić i Danilo Čelebić.

Do sada je održano osam koncerta “Bez dileme – antifašizam” na kojima je više od šest hiljada posjetilaca uživalo u partizanskim i antifašističkim pjesmama, kako na platou ispred Skupštine Crne Gore (8. maja 2018) tako i u Velikoj sali KIC-a (u novembru i decembru 2017, kao i u martu 2018) i Nikšićkom pozorištu (novambar 2017).

Prvi put je u našoj državi, u ovom vijeku, osmišljen jedan ovakav projekat koji je izazvao nezapamćeno interesovanje publike iz svih gradova Crne Gore kao i iz regiona. Po malo nostalgično i sa burnim emocijama u glasu, publika je sa horom pojevala na svim koncertima uglas: Hej Sloveni, Bilećanka, Budi se istok i zapad, Crveni makovi, Tače Tara…

Zato i ne čudi da je ovaj jedinstveni projekat dobio i dobija pohvale sa brojnih adresa iz zemlje i okruženja, danas i visoku Povelju crnogorskoh SUBNOR-a, kao i mnogobrojne pozive za gostovanje kako u Crnoj Gori tako i u državama bivše Jugoslavije.

Portal Analitika