Region

Tači: Priština spremna za dijalog i kompromis

Kosovski predsjednik Hašim Tači kazao je da ishod dijaloga o Kosovu treba da bude povoljan za obje strane i dodao da je Priština spremna za dijalog i kompromis.

Tači: Priština spremna za dijalog i kompromis
Portal AnalitikaIzvor

Tači je u srijedu u Beču, govoreći o poslednjoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da se može ići naprijed, angažovati na postizanju kompromisa i pomoći da se postigne normalizacija i istorijsko pomirenje.

"Ili možemo da se zaglavimo u "status quo" i da prizovemo ekstremističke, nacionalističke snage i spoljne rizike da uruše sav napredak koji smo postigli. Vjerujem da se većina političkih partija Kosova slaže da nam sada treba da se krećemo ka stalnom rješenju", kazao je Tači, prenosi Tanjug.

On je naveo tri ključna elementa da bi dijalog bio uspješan.

Prema riječima Tačija, potreban je fokusiraniji i jači angažman Brisela kako bi se postigao okvirni pravni sporazum između dvije strane. 

"Brisel treba da investira kako bi se samo rješenje postiglo. Da investira izvore, ljude i vrijeme za zatvaranje ovog poglavlja. Verujem da će gospođa (Federika) Mogerini to učiniti", naveo je Tači.

On smatra da je potrebno i da Vašington ostane angažovan.

Tači je, kao treći element, naveo da rješenje treba da bude povoljno za obje strane.

"Ono ne može da se mjeri u kilometrima teritorije, već napretkom u budućim integracijama u EU. Moramo da ponudimo bezbjednost i maksimalnu mogućnost za Srbe sa Kosova, ali i jednako mjesto za Kosovo u porodici Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Tači je istakao da je Priština spremna za dijalog i za kompromis, sporazum i evropske odnose sa Beogradom.

Portal Analitika