Region

Iz Srbije upozoravaju građane na opreznost na putu ka Crnoj Gori

Magistralni put od Nove Varoši ka prelazu Gostun na granici sa Crnom Gorom nedavno je zbog odrona odnio još jedan život, drugi u posljednja dva mjeseca, i opet se mapirao kao rizičan.
Iz Srbije upozoravaju građane na opreznost na putu ka Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U mjestu Tanjevine na preglednom pravcu Bistrica - Prijepolje poginuo je vozač iz Bijelog Polja pošto je na njegov automobil naletio kamion koji je prešao u njegovu kolovoznu traku. Vozač kamiona prešao je u suprotnu traku da bi izbjegao sudar sa šleperom ispred sebe, koji je naglo zakočio pošto se ispred njega survala velika količina stijena.

"Do sada se kroz Tanjevinu nisu dešavali odroni, za razliku od dijela kod prijepoljske deponije gdje su postavljeni kosnici i u Draževićima kod Nove Varoši gdje zemlja kliza poslije svake jače kiše. Sve upućuje da smo dobili novi problem na magistrali, a ni prethodna dva-tri nismo riješili", priča sagovornik "Blica" iz firme koja održava magistralni pravac u ime "Puteva Srbije".

U mjestu Strugovi kod Brodareva iz pravca Prijepolja stenje se nadvilo na put i svaka kiša nosi rizik od nesreće.

Ipak, daleko rizičnije je u kanjonu Lima od Brodareva ka Gostunu. Ovdje je, na kilometar od granice, 27. marta poginuo državljanin Crne Gore pošto ga je, u trenucima dok je stajao kraj kamiona čekajući da se gužva ispred njega raziđe, na mjestu ubila stijena koja se survala sa visine od više stotina metara, ako ne i čitav kilometar.

Na ovom dijelu magistrale već pola godine saobraćaj se reguliše svjetlosnom signalizacijom i na pojedinim mjestima odvija samo trakom uz rijeku. Ali, ni ona nije bezbjedna. Postavljanje signalizacije jedino je što je u novije vrijeme učinjeno na ovom putu, ali ništa što bi spriječilo odrone.

"Uskoro će sezona godišnjih odmora i mnogi će ovuda prema Crnogorskom primorju. Nemam pametan savjet da dam, osim da umjesto na Gostun idu preko Jabuke. Put uz kanjon Lima od Brodareva do Gostuna dug je 20 kilometara i bukvalno svaki metar je rizičan zbog kamenja koje se otiska sa vrhova brda. Kad imaš liticu visoku kilometar, ne znaš gdje sipa i odakle će pasti" , kaže Samir T. iz Prijepolja, koji zbog prirode posla često putuje preko Gostuna.

Situacija, dodaje on, nije ništa bolje ni sa druge strane granice, gdje je početkom marta, takođe zbog odrona, došlo do višednevnog zastoja u saobraćaju.

U kanjonu Lima ispred Gostuna, kažu upućeni, odroni se javljaju ne samo po kiši.

"Bilo je slučajeva i da se za 24 sata za vrijeme suše dogodi po pet-šest odrona na raziličitim mjestima, ali kamenje, srećom, nije padalo na vozila. Dešavalo se i da stijena padne na automobil i pritisne ga, ali nije bilo poginulih, pa se zato o tome nije ni čulo. Samo pukom srećom ovdje nije izgubljeno više glava. Nije svejedno voziti ovuda kad znaš da se svakog časa pred ili na kola može survati velika sila. Na dijelu trase zaštitna mreža je pokidana, na drugom postoji, ali ne znači mnogo ako krene odron sa vrha brda. Svaki automobil pod rotacijom koji krene ka Gostunu uvlači zebnju da je u kanjonu došlo do tragedije. Neshatljivo je da niko ništa ne preduzima, kanjon Lima sa učestalim odronima je kao tempirana bomba", navodi Haris T. iz Brodareva.

 

Portal Analitika