Kultura

Prvi regionalni festival narodnih pozorišta „Maštanije“ počeo sinoć u CNP-u

- Predstavom „Kralj Lir“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po drami Vilijama Šekspira re- žirao Diego de Brea, sinoć je na velikoj sceni CNP-a otvoreno prvo izdanje regionalnog festivala narodnih pozorišta „Maštanije“.
Prvi regionalni festival narodnih pozorišta „Maštanije“ počeo sinoć u CNP-u
PobjedaIzvor

Publika će do 8. juna biti u prilici da pogleda predstave narodnih teatara iz svih bivših jugoslovenskih republika, a CNP će, kako je kazala direktorica Zorana Kralj otvarajući festival, narednih šest dana biti centar pozorišnih zbivanja u zemlji.

POSTOJANI TRAGOVI

- Sljedbenici i saučesnici „Ma- štanija“, našeg i vašeg pozorišnog festivala, svoj put nastavljaju postojanim tragovima prethodnih. Zato se moramo prisjetiti i pomenuti inicijative i prethodnike čiji su napori, znanja i umijeće ugrađeni u portret našeg teatra i čiju viziju slijedimo. Veliki glumac i upravnik Vladimir Popović krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka pokrenuo je festival koji je okupljao najznačajnija pozorišta sa prostora tadašnje države, pod nazivom Jugoslovenski pozorišni susreti.

Festival je opstao tri godine – podsjetila je Kralj. Ona je napomenula i da se 2003. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu desio Festival nacionalnih teatara, koji je okupio ne samo teatre sa exYU prostora, već i značajne evropske pozorišne kuće. - Danas, na tim temeljima i sa vizijom CNP-a kao relevantne i značajne regionalne pozoriš- ne adrese, pokušavamo, zajedno sa vama, da izgradimo festival za koji vjerujemo da će imati kontinuitet, da će biti prostor produbljivanja međuteatarske komunikacije i uspostavljanja novih veza, ali i prilika da našoj publici pružimo uvid u savremenu regionalnu pozorišnu produkciju – naglasila je Kralj.

NJEGOŠEVI STIHOVI

U okviru prvog izdanja festivala, koji je revijalnog karaktera, pored sarajevskog teatra predstaviće se i Naroden teatar Bitola, Slovensko narodno gledališče Maribor, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Hrvatsko narodno kazalište Split, kao i Crnogorsko narodno pozorište.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika