Društvo

Adnan Čirgić predložen za Trinaestojulsku nagradu.

 Dekan Fakulteta za crnogorski jezik iknjiževnost sa Cetinja Adnan Čirgić predložen je za najveće nacionalno priznanje Trinaestojulsku nagradu.
 Adnan Čirgić predložen za Trinaestojulsku nagradu.
Dnevne novineIzvor

Njega su predložili američki akademik Mark Grinberg, poljski slavisti emeritus prof. dr Emil Tokaž i prof. dr Robert Bonjkovski, te prof. dr Ljudmila Vasiljeva iz Ukranije. Uz imena iz dalekih slavističkih centara potpis na Čirgićevu kandidaturu stavili su emeritus prof. dr Josip Silić, akademik Hasnija Muratagić-Tuna, Milorad Nikčević, kao i domaći profesori Nenad Vujadinović, Miomir Abović i drugi.

“Čirgić, kao vodeći crnogorski jezikoslovac današnjice, zavrijedio je ovo priznanje u vidu kandidature iza koje su stali renomirani slavisti. Nadamo se da će glas ovih nespornih jezikoslovnih autoriteta znati da uvaži žiri za dodjelu Trinestojulske nagrade.

Uz Dragoljuba Petrovića, da to i ponovim, danas je Čirgić najbolji poznavalac crnogorske dijalektologije. Pripada malom broju jezikoslovaca iz Crne Gore, a imali smo ih koji su činili sami vrh lingvistike u SFRJ, koji je pisao pravopis i gramatiku. Uz njega bi se od danas aktivnih na taj spisak mogla unijeti samo dva imena: Branislav Ostojić i Mato Pižurica.

Napisao je i ‘Akcenatski priračnik’, koautorski s Jelenom Šušanj, prvi nakon knjige Asima Peca od prije tridesetak godina. Ponudio je klasifikaciju govora crnogorskoga jezika prvu nakon klasifikacij e Mitra Pešikana iz 1970. godine”, kazao je ovim povodom lingvista i profesor na FCJK Novica Vujović.

 

Portal Analitika