Zanimljivosti

Na Balkan stiže krvava kiša

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio je da ove sedmice postoji mogućnost za tzv. blatnjavu kišu u toj zemlji. Padavine se prvenstveno očekuju u Hrvatskoj, a nije isključeno da do kraja sljedeće nedelje blatnjava kiša počne da pada i u drugim djelovima regiona.
Na Balkan stiže krvava kiša
Portal AnalitikaIzvor

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatnjava kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša.

“Blatnjava kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sistem koji sadrži dosta vlage, ciklon polje ili i izraženi frontalni sistem, a u višim slojevima atmosfere (od 5.000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sisteme, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak zbog čega je obojena. Valja napomenuti da kiša može dodatno da bude prljava drugim česticama u atmosferi”, objavio je DHMZ.

U Evropi blatnjave kiše najčešće su na području Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, te na području Grčke gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja vazduha vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. Meteorološka služba Španije i Univerzitet u Atini izdaju i prognoze koncentracije prašine u atmosferi.

“Blatnjava kiša nije opasna vremenska pojava te se po pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njenu pojavu ne sadrži ni opšta vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost”, navodi DHMZ u svojoj objavi.

Portal Analitika