Kultura

“Podgoričko kulturno ljeto 2018” počinje izložbom fotografija Maje Đurić

Tradicionalna manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto 2018” počeće sa izložbom fotografija dr Maje Đurić pod nazivom “Odraz” koja će biti otvorena u četvrtak, 31.maja, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4) u 20 časova.
“Podgoričko kulturno ljeto 2018” počinje izložbom fotografija Maje Đurić
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu će otvoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada mr Nela Savković Vukčević i moći će da se pogleda do 18.juna.

Izložbu u Modernoj galeriji će činiti portreti ljudi iz Crne Gore đe će simbiozom modernoga i tradicionalnoga biti predstavljeni: poznati - anonimni, ambijentalni portreti, analogija kamena - izraza lica uz pomoć korišćenja različitih tehnika štampe fotografije na savremenim materijalima gdje će biti upotrebljene klasične i nove fotografske tehnike ovog medija.

Maja Đurić je rođena 30. novembra 1966. godine u Cetinju, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Radom Manirizam kod Ticijana diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1993. godine. Dvije godine kasnije, u Pragu, magistrirala je na temu poslijeratne fotografije u Srbiji i Crnoj Gori. Doktorirala je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, 2010. godine, kapitalnim djelom Fotografija u funkciji kreiranja kulturnog identiteta Crne Gore 1840–1940 godine. Magija fotografije opsjeda je od 1983. godine. Deceniju kasnije počinje objavljivati fotografije, da bi ih poslije četiri ljeta prvi put izložila. Kasnije učestvuje na više od pedeset izložbi; od Budimpešte, preko Moskve, do Šangaja. Njen put je protkan različitim temama. Družeći se sa ljudima iz sfere filma, pozorišta i akademskog života, bilježila je njihove najubjedljivije portrete. Obilazeći krajolike pravila je nestvarne snimke pejzaža. Boraveći u manastirima i crkvama i oko njih, kamerom je pripovijedala atmosferične priče o religiji, arhitekturi i skulptorskim djelima. Istraživanjem istorije fotografskog medija oplemenjivala je i svoje stvaralaštvo. 

Portal Analitika