Crna hronika

Nikoliću na račun iz Letonije i Litvanije „leglo“ skoro milion eura?

Biznismenu Momiru Nikoliću, koji je zajedno sa liderom PzP-a Nebojšom Medojevićem optužen za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, u više navrata na račun je iz inostranstva “leglo” ukupno oko nešto manje milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika, a sada članica EU  Litvanije i Letonije– saznaje Portal Analitika.
Nikoliću na račun  iz Letonije i Litvanije „leglo“ skoro milion eura?
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima do kojih su došli istražitelji Specijalnog tužilaštva, Nikoliću je u samo jednoj transakciji “leglo” iz Litvanije 170.000 eura, a iz Letonije 90.000 eura.  Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u bivšim sovjetaskim republikama.

S druge strane, Nikolić je godinama crnogorskim poreskim organima prijavljivao godišnju dobit od svega 2.000 eura, a za ogromi novac koji mu je stizao iz bivših sovjetskih republika je tvrdio da je od prodaje kuće i građevinskih radova.

Portal Analitika je, pozivajući se na izvore iz SDT-a, dio ove informacije objavila još prošle godine, a sada je dobila na aktuelnosti .

Naime, agencija Rojters objavila je sinoć informaciju da Letonija istražuje da li su njene banke djelovale kao provodnici za ruski novac korišćen za miješanje u izbore i politiku u drugim državama, nakon što je dobila upozorenje od Sjedinjenih Država.

“Novac koji je prolazio kroz Letoniju bilo je moguće koristiti za finansiranje državnog udara u Crnoj Gori, rekao je jedan od letonskih zvaničnika, koji je htio da ostane anoniman.

“Iznosi su mogli biti podijeljeni na djelove, i uplate po 15.000 dolara, tako da niko ne bi primijetio”, rekao je on.

Rojters podsjeća da je Rusija takođe optužena za miješanje u izbore u Njemačkoj i u Sjedinjenim Američkim Državama, iako Moskva to negira.

Agencija je zatražila od Kremja odgovor na pitanje da li je Rusija koristila Letoniju za premještanje sredstava koja su korišćena za političko uplitanje u Evropi, bilo da je bila uključena u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori ili da li su ljudi iz Rusije koji su sada na listi sankcija SAD imali račune sa bankama u Letoniji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u svom komentaru Rojtersu: “Odgovori na sva pitanja su NE!”

P.Z.

 

Portal Analitika