Crna hronika

Svjedoci osporili optužbe protiv Pavićevića

Advokat Dušan Lukšić juče je u podgoričkom Višem sudu prilikom kontrole optužnice protiv bivšeg predsjednika barske opštine Žarka Pavićevića ustvrdio da nema dokaza da je zloupotrebom službenog položaja 2011. godine u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora Poštu Crne Gore oštetio za 2.247.000 eura.
Svjedoci osporili optužbe protiv Pavićevića
Portal AnalitikaIzvor

On je zajedno sa braniocima nekadašnje izvršne direktorke Pavićevićeve firme Zavod za izgradnju Bara (ZIB) Danijele Krković i procjenitelja Rafaela Vreteničića, koji su se našli na optužnici, zatražio da se postupak protiv njih obustavi. Odluku o tome da li je tužiteljka Ljiljana Lakić ponudila dovoljno jake dokaze da se optužnica potvrdi ili obustavi postupak, u narednih petnaest dana donijeće sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Advokat Lukšić je kazao da ima utisak da je optužnica napisana prije nego što su pribavljene izjave svjedoka koje odudaraju od onog što je predmet optužnice.

- Radi se o svjedocima koji su ili još uvijek pokrivaju odgovorne funkcije, a povezani su sa projektom koji je predmet optuženja. Radi se o Milanu Martinoviću, direktoru Pošte Crne Gore, Vojinu Grdiniću, bivšem predsjedniku borda direktora Pošte i Milu Peroviću, šefu pravne službe – kazao je advokat Lukšić.

Branilac Vreteničića, advokat Miladin Adžić obrazlažući prijedlog za obustavu postupka ukazao je na nedostatke koji sprečavaju potvrđivanje ove optužnice.

- Moj klijent se tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela. Međutim, problem je što nema dokaza da je prvooptuženi Pavićević počinio krivično djelo stavljeno mu na teret. U optužnici se opisuje poslovni odnos ZIB-a i kompanije USEFA, a moj branjenik sa tim nema ništa – pojasnio je advokat Adžić.

On je istakao da optužnica nije u skladu sa ekonomskom logikom kada je u pitanju posao između ZIB-a i Pošte.

- Pošta je u vidu zemljišta uložila 4.300.000 eura u izgradnju stambeno-poslovnog prostora u centru Bara. Ugovorom je precizirano da Pošta za ovaj iznos dobija 30 odsto kvadrature u planiranom objektu. U međuvremenu su promijenjeni urbanistički uslovi i ZIB koji je trebao da gradi dobio je mogućnost da duplira kvadraturu planirane zgrade. U tim dodatnim radovima Pošta nije učestvovala, pa smatram da nema osnova da nakon izgradnje dobije dupli broj kvadrata – kazao je advokat Adžić.

On ističe da je Pošta dobila onoliko koliko je i uložila u izgradnju stambeno-poslovnog prostora, što znači da ona nije oštećena.

- Smatram da je optužnica nerazumljiva i nejasna jer prema nalazu vještaka se navodi da je Pošta pretrpjela štetu zbog nezavršenog objekta. Iz tog razloga tražim da se optužnica vrati na dopunu ili postupak protiv mog branjenika obustavi - kazao je advokat Adžić.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je Pošta Crne Gore podnijela tužbu protiv Zavoda za izgradnju Bara u stečaju, koji je bio u vlasništvu Žarka Pavićevića, i barske kompanije USEFA jer nijesu ispoštovali ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno- poslovnog prostora.

Ugovorom koji je potpisan 2008. godine Pošta Crne Gore je uložila državno zemljište u barskom naselju Topolica kako bi zauzvrat dobila 30 odsto od izgrađenog stambeno-poslovnog prostora, odnosno građevinsku nekretninu čija najmanja vrijednost mora da iznosi 4.300.000 eura. Pošta je zemljište uložila uz saglasnost ministarstava finansija i telekomunikacija.

Međutim, krajem 2011. godine uvodi u posao ruskog biznismena Artura Džahalova sa kojim sklapa ugovor o zajedničkom ulaganju, o čemu nije obavijestio menadžment Pošte. Džahalov je tada ZIB-u uplatio 4.200.000 eura da završi izgradnju sporne zgrade.

Prema pisanju medija, ZIB je do početka 2013. godine izgradio oko 45 odsto dogovorenog objekta, a sredinom iste godine Atlas banka je podnijela Privrednom sudu u Podgorici prijedlog za uvođenje stečaja u toj kompaniji zbog duga od 800.000 eura.

Samo 60 dana prije otvaranja stečaja, početkom septembra 2013. godine, Pavićević aktivu ZIB-a prenosi na kompaniju USEFA, pa i investicioni projekat izgradnje stambeno-poslovnog prostora u barskom naselju Topolica. ZIB, kojem su ostali samo minusi, 6. novembra 2013. godine ušao je u stečaj. 

Portal Analitika