Društvo

Predstavnica Crne Gore na čelu CAHROM komiteta

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Tatjana Anđelić, izabrana je za predsjedavjuću Ad hoc Komiteta Savjeta Evrope za pitanja Roma i putnika (CAHROM) za ovu godinu. 
Predstavnica Crne Gore na čelu CAHROM komiteta
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, to je prvi put da je predstavnik Crne Gore izabran na funkciju predsjedavajućeg tog Komiteta.

Anđelić je predsjedavala 15. plenarnim sastankom CAHROM-a, koji je održan u Atini od 22. do 25 maja 2018. godine, a čiji je domaćin bila Vlada Grčke i nadležno Ministarstvo rada, socijalne sigurnosti i socijalne solidarnosti.

„Sastanku je prisustvovalo oko 100 učesnika, od čega 37 predstavnika država članica Savjeta Evrope“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom petodnevnog rada predstavljen pravni i strateški okvir Grčke u oblasti zaštite i socijalne inkluzije romske populacije u toj zemlji, a takođe je vođen i interaktivni dijalog sa predstavnicima grčkog civilnog sektora.

Predstavnici međunarodnih organizacija prezentovali su razvojne projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou, a članovi CAHROM-a predstavili najbolje prakse u svojim zemljama.

„Anđelić je na sastanku informisala o aktivnostima koje se odnose na socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kao i na koji način se koriste sredstva iz predpristupnih fondova EU (IPA) u tu svrhu“, kaže se u saopštenju.

Ona je, kako se navodi, ukazala da je tematika koja se odnosi na problematiku Roma i Egipćana dio pregovaračkog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prva i 19 Socijalna politika i zapošljavanje.

„Naglasila je da je Crna Gora posvećena sprovođenju politike zaštite ljudskih i manjinskih prava u skladu sa zakonodavnim i strateškim okvirom, kao i u sa međunarodnim standardima u toj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika