Društvo

Evropski dan parkova u NP Lovćen

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore edukativnim programom za učenike III i VI razreda OŠ „Njegoš“ sa Cetinja, obilježilo je danas, 29. maja 2018. godine, „Evropski dan parkova“ na Ivanovim koritima, u NP Lovćen.
Evropski dan parkova u NP Lovćen
Portal AnalitikaIzvor

U cilju edukacije učenika i upoznavanja sa prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka, i u skladu sa ovogodišnjim sloganom EUROPARC federacije „Kuturna baština - to nam je u prirodi!“, učenici su imali priliku da pješače od Centra za posjetioce do guvna gdje su ih edukatori Parka informisali o tradicionalnoj arhitekturi karakterističnoj za ovo zaštićeno područje. Ispred Centra za posjetioce organizovana je umjetnička likovna radionica u okviru koje su učenici crtali kuće svojih predaka, gumna, kao i predmete koji su se nekada koristili u domaćinstvima. Učenicima je posebno bila interesantna predstava Dramske sekcije OŠ „Njegoš“ pod naslovom „Crnogorska svadba“, kao i učestvovanje u tradicionalnom načinu pripreme hljeba. Djeca su takođe bila u prilici da pogledaju manju postavku starih fotografija i razglednica Lovćena iz prve polovine XX vijeka što ih je podstaklo da nacrtaju brojne crteže na temu kulturne baštine. 

detalj-iz-predstave-dramske-sekcije-os-njegos

Učenici III i VI razreda OŠ „Njegoš“ pokazali su dobro poznavanje tradicionalne kulturne baštine NP Lovćen i uputili poruku o njegovom očuvanju.  

evropski-dan-parkova-obiljezen-u-np-lovcen-1

EUROPARK federacija svake godine predlaže novu temu za obilježavanje Evropskog dana parkova. Ovogodišnja tema „Kuturna baština: to nam je u prirodi!“ višestruko je interesantna za nacionalne parkove kao turističke destinacije.

evropski-dan-parkova-obiljezen-u-np-lovcen-djeca-pravila-hljeb

Federacija nacionalnih parkova Evrope proglasila je 24. maj 1909. godine za Evropski dan parkova kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih  nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, sa ciljem ukazivanja na značaj zelenih površina. Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore član je EUROPARK federacije i svake godine pridružuje se obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma.   

Portal Analitika