Fudbal

Njemački navijači šokirali planetu načinom proslave pobjede

Njemačka policija pokrenula je istragu protiv grupe navijača u istočnoj Njemačkoj, jer su slavili pobjedu svog kluba marširajući gradom s kapuljačama u stilu ozloglašene organizacije Kju Kluks Klan, koja je zagovarala superiornost bijele rase.
Njemački navijači šokirali planetu načinom proslave pobjede
Portal AnalitikaIzvor

Nakon trijumfa Energi Kotbusa grupa navijača s licima prekrivenim bijelim kapuljačama nalik na one koje su nosili pripadnici Klju Kluks Klana, marširala je noseći crveni transparent s natpisom "Uspon zlih", ispisan gotskim pismom, prenosi Rojters.

Njemački fudbalski klub je ponašanje navijača opisao kao "neljudsko, odvratno i nedopustivo" i saopštio da navijačima prijeti doživotna zabrana prisustva na utakmicama ukoliko budu identifikovani.

"Duboko žalimo zbog činjenice da je nekolicina ljudi svojim akcijama pokvarila radost pobjede i naškodila imidžu desetina hiljada navijača našeg kluba", navodi se u saopštenju.

Korišćenje ekstremno desničarskih simbola naročito je osjetljivo pitanje u gradu sa 100.000 stanovnika, u blizini granice sa Poljskom, gdje su tenzije između krajnje desničarskih navijača i izbjeglica eskalirale ranije ove godine, nakon što su sirijski tinejdžeri uhapšeni zbog dva napada nožem, napominje britanska agencija.

Portal Analitika