Abiznis

SINOĆ: Gužve na benzinskim pumpama zbog poskupljenja goriva (FOTO)

Sve cijene goriva na benzinskim pumpama u Crnoj Gori od danas su veće za tri do sedam centi. Tako je litar eurodizela poskupio čak sedam senti na velikih 1,30 eura, dok je litar popularnog bezolovnog 98 dostigao gotovo rekordnu cijenu od 1,44 eura. Zbog toga su sinoć na benzinskim pumpama u Crnoj Gori bile vidljive velike gužve.
SINOĆ: Gužve na benzinskim pumpama zbog poskupljenja goriva (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

''Promjenu cijena naftnih derivata u Crnoj Gori uzrokovao je isključivo rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i jačanje dolara u odnosu na euro. To kao posljedicu ima izuzetnu nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i čitavom regionu. Uporedni podaci iz prethodnih godina pokazuju da su u posljednjih 10 godina najveće cijene naftnih derivata u Crnoj Gori bile 2012, kada je BMB 98 koštao 1,54 eura, BMB 95 1,50 eura, a eurodizel 1,38 eura'', navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

guzva2Prema podacima sa sajtova, cijene goriva u Crnoj Gori su veće nego u regionu, kao i od onih koji važe u mnogim zemljama EU poput Austrije, Luksemburga i Njemačke.

Cijene goriva u Crnoj Gori su jako visoke zbog ogromnih akciza koje iznose do 55,61 odsto cijene goriva. Za svaki prodati litar supera 95 u državnu kasu pođe 79 centi, eurosupera 98 73 centa, eurodizela 52 centa i lož ulja 66 centa.

Ukoliko se nastavi trend rasta cijena goriva, u Crnoj Gori je izvjesna inflacija.

Prema  odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se obaviti 11. juna 2018. godine.

 

Portal Analitika