Društvo

UCG: Odluka o Bečićevom radu nakon izjašnjenja matičnog fakulteta

Univerzitet Crne Gore uputio je dodatni zahtjev Ekonomskom fakultetu da se izjasni o autentičnosti i sadržaju magistarskog rada lidera Demokrata Alekse Bečića i da ih o tome obavijesti, saopšteno je iz te visokoobrazovne institucije. 
UCG: Odluka o Bečićevom radu nakon izjašnjenja matičnog fakulteta
PobjedaIzvor

“Univerzitet Crne Gore je u skladu sa važećom pravnom regulativom i u granicama nadležnosti svojih organa započeo odgovarajući postupak utvrđivanja nepravilnosti u magistarskom radu Bečića”, kazali su Pobjedi iz UCG. 

Cjelokupni postupak – od prijave teze do odbrane rada 2014. godine, kako su kazali, sproveden je na Ekonomskom fakultetu, pred komisijom i mentorom koji su imenovani od Vijeća tog fakulteta. 

“Monitoring magistarskih studija od sredine 2015. godine ustanovljen je kao jedna od nadležnosti Odbora u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore, tako da ovaj organ, kao ni drugi organi Univerziteta, shodno tada važećoj pravnoj legislativi, nije bio nadležan ni po jednoj fazi ovog postupka”, naveli su sa UCG. 

Ta visokoobrazovna institucija je još krajem aprila obavijestila javnost da će u granicama svoje nadležnosti ispitati autentičnost navodno plagiranog magistarskog rada Bečića, nakon što je nevladina organizacija Centar za akademski integritet 20. aprila objavila istraživanje koje je pokazalo da je Bečić plagirao magistarski rad. 

Izvršni direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović rekao je ranije da je softver Turnitin, koji su koristili za provjeru autentičnosti pet naučnih radova, u slučaju Bečićevog magistarskog rada pokazao 44 odsto poklapanja sa drugim radovima, te da su naknadnom analizom došli do podatka da je od 113 strana prepisao oko 50. 

Kako je Đukanović rekao tada, njihovo istraživanje je pokazalo da je gotovo polovina magistarskog rada Bečića plagijat i da to pokazuje odsustvo akademskog integriteta i nepoštovanje pravila citiranja. Đukanović je podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i krivičnu prijavu protiv Bečića 24. aprila, zbog povrede moralnih prava autora i interpretatora.

Portal Analitika