Društvo

Vujačić: Gradeći višespratnicu potkopali temelje zgrade suda

Još 1. maja primijetio sam da firma ,,Grading” devastira zemljište koje pripada ograđenom dvorištu Osnovnog suda u Nikšiću. Informisao sam Upravu policije o postojanju osnovane sumnje da je na štetu države počinjeno krivično djelo – kaže Vukota Vujačić
Vujačić: Gradeći višespratnicu potkopali temelje zgrade suda
PobjedaIzvor

Gradnjom višespratnice u strogom centru grada firma „Grading“, vlasništvo Milivoja Božovića, uzurpira državnu imovinu.

Ograda objekta Osnovnog suda praktično je ostala u vazduhu, jer su se građevinske mašine, angažovane na iskopima temelja dubokih nekoliko metara, potkopale ispod zelene oaze i parkinga koji koristi ta institucija - kaže predsjednik suda Vukota Vujačić. On je o tome juče informisao medije.

Prijava

- Još 1. maja primijetio sam da izvođač radova devastira zemljišnu površinu koja pripada ograđenom dvorištu Osnovnog suda i istog dana obavijestio je Upravu policije o postojanju osnovane sumnje da je na štetu države Crne Gore počinjeno krivično djelo.

Tri dana kasnije obavijestio sam i zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore sa zahtjevom da se zuzmu na odgovarajući način, kako bi državna imovina bila sačuvana i sa molbom da se nadležnom sudu podnese odgovarajući prijedlog za obezbjeđenje dokaza. Obavijestio sam i sekretarijat za inspekcijski nadzor opštine, ali su me obavijestili da moju inicijativu i Zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu proslijedim nadležnom Ministarstvu - govori Vujačić.

Reagovao je, kaže, Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i formirao je predmet.

- Reagovala je i policija koja je sačinila zapisnik o uviđaju i foto - elaborat, i o svemu je obaviješten državni tužilac u ODT- u Željko Pejović. U međuvremenu, obavijestio sam i Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje u resornom Ministarstvu, predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, pa juče i ministra Pavla Radulovića – ispričao je Vujačić.

Projekat

Prema njegovim riječima, jasno se vidi kako će dio nove višespratnice jednim uglom zahvatiti i prostor na kome se nalazi ograda, pa i dio parcele koja pripada Osnovnom sudu. -Tražio sam od ministra Radulovića da se utvrdi da li je revidovani glavni projekat, po kome se sada izvode građevinski radovi, urađen i revidovan u skladu sa urbanističkotehničkim uslovima – kaže Vujačić.

Škurić: Što da rade obični smrtnici kad je sud nemoćan

Pomoć nadležnih traže i mještani kojima je „Grading“ komšija. Stanislava Škurić navodi da se 4. aprila obratila republičkoj Građevinskoj inspekciji, koja radi u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma.

- Istog dana elektronskom poštom dobila sam odgovor, da je predmet zaveden i proslijeđen inspektorki na postupanje. Poslije mjesec, ponovo sam pisala, međutim, tek sredinom ovog mjeseca došli su inspektori i samo su razgovarali sa investitorom. Kako sam shvatila i tada su došli po pritužbi Osnovnog suda.

Na insistiranje, jedna od tih inspektorki kazala mi je da ne mogu dobiti u pisanoj formi njihovo mišljenje, te da su došli samo da provjere da li se odstupa od glavnog projekta, a on je prošao proceduru Direkcije za planiranje prostora i urbanizam.

Navodno, sve je bilo po planu, ali prema našoj kući nije obezbijeđeno gradilište, potkopan je naš plac, devastirana nam je imovina, oteto pravo na privatnost, a da i ne govorim kako majstori vršljaju oko kuće, kako su razvalili ogradu između naše imovine i suda, kolika je buka... Ne znam kako je mogao dobiti građevinsku dozvolu ako nije tražio našu saglasnost i kako je moguće da ispod linije razgraničenja građevinske mašine kopaju, pa naša kuća ostaje kao pečurka – priča Škurić.

Nezadovoljno saopštava da otkako su radovi počeli, njena kuća podrhtava kao da je zemljotres. - Kako da mi „obični smrtnici“ riješimo problem kad je nemoćan sud čiju imovinu Božović takođe, uzurpira – kaže Škurić.

Božović: Ne odstupamo od projekta

Druga strana u ovoj priči, investitor Milivoje Božović, tvrdi da sve radi po projektu. - Gradimo po revidovanom projektu i na osnovu dobijene građevinske dozvole. Sve je u skladu sa detaljnim urbanističkim planom opštine, dobro se vide sve granice unutar urbanističke parcele. Objekat ima parametre, ne odstupamo ni milimetar od projekata za koji smo dobili dozvolu. Sada se grade podzemne garaže i iskopi su malo širi zbog postavljanja izolacije.

Prizemlje i cijela zgrada biće uži, tačno se zna s koliko procenata može da se zauzme objektom parcela i na osnovu toga je dobijena građevinska dozvola. Geometarskim premjerom treba da se utvrdi stvarna granica između Osnovnog suda i parcele na kojoj gradimo. Postojeća metalna ograda nije mjerilo, već ona može biti na imovini ,,Gradinga“ ili suda – kaže Božović.

Prema njegovim riječima, nijesu se ogriješili ni o privatnu imovinu. - Ni tu se nijesmo ogriješili, neka pozovu geometra i utvrde koje su stvarne granice. Mi nijesmo pogriješili i nijesmo ludi da nešto pravimo na svoju štetu. Svi će morati da se suoče sa sopstvenim problemom - kazao je Božović. On dodaje da će ,,eventualno devastirana okolna dvorišta i saobraćajnica, koja je izuzetno frekventna, biti vraćena u prvobitno stanje“.

Portal Analitika