Crna hronika

Optuženi: Rafailovića sam vidio na 30 metara od zločina

Ilija i Boško Pavlović negirali su juče u Višem sudu navode iz optužnice koja ih tereti da su učestvovali u likvidaciji Đorđa Borete i slučajne žrtve Dragana Zečevića u lokalu „Trofej“ u Budvi.
Optuženi: Rafailovića sam vidio na 30 metara od zločina
PobjedaIzvor

Osim braće Pavlović, na optuženičkoj klupi su Miljan Bulatović i Vladimir Šmanja, dok se u odsustvu sudi Vasiliju Rafailoviću, Ratku Vušoviću i Ivanu Cicmilu. Oni su u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice.

ORUŽJE

Ilija Pavlović kazao je juče da od optuženih poznaje samo Rafailovića jer su drugovi iz djetinjstva. On je istakao i da „priznaje krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i da je za to spreman da odgovara“. - Policija je tokom pretresa pronašla moj pištolj koji sam nabavio isključivo radi sopstvene bezbjednosti, jer sam se nakon ubistva mog druga Miroslava Ćetkovića 4. januara 2017. bojao za svoj život – ispričao je Ilija Pavlović. Pištolj je nabavio jer, kako navodi, nadležni ništa nijesu preduzeli kada im se obraćao zbog ugroženosti.

On je kazao i da mu je prilikom saslušanja specijalni tužilac Sađa Čađenović prijetio. - Ne budeš li mi odgovorio na sljedeća pitanja, sljedeći put ćemo se viđeti na uviđaju - rekao je Ilija Pavlović, konstatujući da je tužilac „mislio na njegovu smrt“. Dodao je da mu je tužilac Čađenović u svome obraćanju kazao: ,,Znaš li ti ko je Saša Boreta? Njegovi ljudi gađaće te zoljom, kao što si ti htio nekoga“. On je u odbrani ponovio da o ubistvu Borete nema nikakvih saznanja.

- Za ubistvo mi nije ništa poznato, a tog dana krenuo sam do pošte, a po izlasku sam sreo druga koji mi je kazao da je Boreta ubijen. Uputio sam se ka mjestu zločina. Dok sam prilazio vidio sam Vasilija Rafailovića i Ognjena Kažanegru, ali kako u tom periodu nijesam pričao sa Rafailovićem, okrenuo sam se, sjeo u taksi i otišao - naveo je Pavlović, ističući da je Rafailović bio na 30 metara od mjesta gdje je u toku bio uviđaj.

POLIGRAF

 Ilija Pavlović je odgovarajući na pitanje sutkinje Biljane Uskoković kazao da je jedan pištolj, polovično ispravan, dobio na ime duga od 300 eura, a da je drugi sa gumenim mecima bio u vlasništvu pokojnog Ćetkovića. Ispričao je da su ga sat nakon zločina priveli inspektori na saslušanje zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Borete i Zečevića.

- Zbog nasilničkih metoda tada sam odbio poligraf. Danas bih dao sve na svijetu da sam tada prihvatio poligraf – rekao je Ilija Pavlović. Da je, kako kaže, imao veze sa ovim zločinom sigurno ne bi danas bio pred sudom i dokazivao svoju nevinost, već bi bio sa ostalim članovima kriminalne grupe.

Optuženi Šmanja i Bulatović ostali su pri navodima odbrane date na početku suđenja, i ponovili da ne priznaju krivična djela za koja se terete.

Optuženi Boško Pavlović negirao je krivična djela, dodajući da nije član ni jedne kriminalne organizacije. Prema navodima iz optužnog akta, braća Pavlović počinila su krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja. 

Prema nalazima iz istrage, osnovano se sumnja da je uloga braće Pavlović bila da pruže logističku podršku ubicama. Bulatović i Šmanja su, kako se navodi u aktu Tužilaštva, omogućili ubicama da počine likvidaciju i pomogli im da pobjegnu. Vasilije Rafailović i Miljan Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Boretu i Zečevića.

Portal Analitika